Tvoje od tvojih

Održan Božićni koncert u Mostaru

Božićni koncert
10.01.2013.
u 12:09

Manifestaciju je uveličala izložba slika akademskog slikara svjetskoga glasa Vladimira Veličkovića

“Hercegovina je večeras Judeja, Vitlajem Judejski, - Mostar je zahumskohercegovački, a svjedoci ovog događaja svi smo skupa”. Tim je riječima uvodničar i voditelj programa đakon Branislav Rajković otvorio svečani božićni koncert u Mostaru pod nazivom “Tvoje od tvojih”, te zaradio veliki pljesak zbog odličnog vođenja manifestacije.

Glazbena manifestacija

Brojne etno glazbene skupine i pojedinci uveličali su ovu predivnu večer. Mogla se tako čuti ženska ganga iz Bijeljine i dobro poznati pripjev “Nema raja bez rodnoga kraja, ni miline bez Hercegovine”. KUD Alat iz Trebinja linđom je uveličao večer, najavivši je poznatom doskočicom “Hajmo momci Hercegovci i djevojke Hercegovke”. Svetim pjesmama večer su uveličali “Hor Sveta Anastazija Srpska” iz Trebinja i klapa “Hrvoje” iz Mostara.

Izložba slika

Program je nastavljen u galeriji izložbom slika srpskog slikara svjetskoga glasa Vladimira Veličkovića. Tom su prigodom govorili Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, mostarski muftija Seid efendija Smajkić i ispred Franjevačkog samostana u Mostaru fra Iko Skoko. Vladika Grigorije, čestitajući Božić svojim vjernicima i analizirajući umjetnost, rekao je: - Boljeg mjesta za kulturu i umjetnost nema od Mostara i od Hercegovine. Nemoguće je gledati čovjeka kako vječno kroči naprijed u cilju, a ne vidjeti tvorca koji je uzrok i cilj svih naših traganja. Poneki kažu da je slikarstvo Vladimira Veličkovića puno tame. Ako jest, onda to shvatimo tako da se naš život odvija u svijetu tame, iz kojeg umjetnik na jedini način koji mu je poznat traži izbavljenje. Čovjek koji pobjeđuje sebe i sve čime je ograničen traži svjetlost, i to božansku svjetlost. Svjetlost koju sluti i kojoj hita u susret, iako je ne vidi, ali je siguran u njeno postojanje. Slikarstvo Vladmira Veličkovića objasnio bih kao fascinaciju Božjom tvorevinom i patnjom zbog tame kojom je okružen. Prevladavanje konačnog u skoku k beskonačnom. Umjetnik je najsličniji Bogu, on svojim stvaralaštvom i slobodom vidi ono što se golim okom ne da vidjeti, kazao je Vladika Grigorije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije