VALERIJA GALIĆ:

Odluka Ustavnog suda oko Mostara se ne provodi

galić
18.09.2013.
u 08:39

Predsjednica Ustavnog suda BiH govori za Večernji list

Nedavna izjava visokog predstavnika Valentina Inzka, prema kojoj je neprihvatljivo da odluke Ustavnog suda BiH još uvijek čekaju na izvršenje, svakako su razlog i povod za razgovor s Valerijom Galić, predsjednicom Ustavnog suda BiH. Prema njezinim riječima, trenutačno Ustavni sud BiH ima u radu više od 9000 predmeta uglavnom iz žalbene nadležnosti.

Gospođo Galić, koliko ima sudaca u sudu i jesu li sva mjesta popunjena po sistematizaciji?

Sastav sudaca Ustavnog suda BiH je određen Ustavom BiH, članom šest, a prema njemu sud čini devet sudaca, četiri domaća sudca i četiri koja bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH, dva Narodna skupština RS-a, te tri međunarodna sudca koja bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava uz konzultacije s predsjedništvom BiH. Trenutačno je popunjen sastav Ustavnog suda na način kako to propisuje Ustav BiH, tako da Ustavni sud odlučuje u punom kapacitetu.

Ima li političkih pritisaka na rad suda?

S obzirom da se provode javni natječaji, Ustavom nisu određeni uvjeti za izbor sudaca, samo je predviđeno da za sudca Ustavnog suda može biti izabran pravnik visoke moralne kvalitete, državljanin BiH. Poznato je da u entitetskim parlamentima sjede ljudi koji su na izborima izabrani demokratskim putem te se u tom kontekstu može govoriti i o demokratski izabranim sudcima.

Može li broj sudaca na adekvatan način odgovoriti broju predmeta iz njihove nadležnosti?

I nadležnosti Ustavnog suda su određene Ustavom BiH. Tu je riječ o pet vidova nadležnosti. Nadležnost se prvenstveno odnosi na kontrolu ustavnosti. Ustavni suda BiH također rješava sporove između različitih razina vlasti, odlučuje o žalbenim jurisdikcijama te rješava takozvanu deblokadu parlamentarne skupštine BiH, a to je u slučajevima kada dođe do povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda. U tom slučaju Ustavni sud BiH ispituje proceduralnu ispravnost odluke koja je predmet pred sudom, a koju je pokrenuo nadležni Dom konstitutivnih naroda....

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?