Sukob

Odluka nakon lokalnih izbora

Parlament
22.08.2012.
u 09:30

Nova politička kriza u BiH nakon zahtjeva za smjenu Z. Lagumdžije

Dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, najavljene za 6. rujna, još nije utvrđen, tako da je neizvjesno hoće li se na njemu naći i zahtjev SNSD-a za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije.

Najave iz SNSD-a

Iz SNSD-a ovih dana stižu najave kako su oni odlučni u zahtjevu da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu i da se Parlament o njemu izjasni prije razmatranja bilo kojeg drugog pitanja. Načelnu potporu za smjenu Lagumdžije SNSD za sada ima u SDS-u, SDA i HSP-u. Međutim, konačnu odluku niti jedna od ovih stranaka nije donijela. SDA je poručila da podržava smjenu šefa bosanskohercegovačke diplomacije, ali iz potpuno drugih razloga nego SNSD. Za ovu stranku nije sporno glasovanje u Ujedinjenim narodima o sirijskoj rezoluciji, već sveukupno ponašanje Lagumdžije nakon općih izbora 2010. godine. Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je za naš list da će konačnu odluku o potpori zahtjevu za smjenu Lagumdžije u državnom Parlamentu ova stranka donijeti naknadno, a kao preduvjet traže politički dogovor i rješenje pitanja smjene ministara iz SDA u državnoj vladi. Tihić kaže kako SDA neće dopustiti situaciju u kojoj bi istodobno bila smijenjena sva tri bošnjačka ministra u Vijeću ministara. To znači da SNSD mora odustati od zahtjeva za smjenu Muhameda Ibrahimovića, Sadika Ahmetovića i Fuada Kasumovića. No, čak i kada bi SDA i podržala Lagumdžijinu smjenu, to neće biti dovoljno. Bez zastupnika dva HDZ-a “prolazak“ ovakvog zahtjeva u Parlamentu BiH praktično je nemoguć. Hrvatske stranke se drže po strani i nadaju se “džentlmenskom rješenju“ situacije.

Politička kriza

Bez obzira kako završila predstojeća sjednica Zastupničkog doma, jasno je da BiH prijeti eskalacija političke krize. Stoga se čine opravdanim prijedlozi da se pitanje smjena u Vijeću ministara BiH, kao i Lagumdžije prolongira za vrijeme nakon lokalnih izbora u listopadu. Ovi izbori pokazat će kakvo je političko raspoloženje građana BiH i koje stranačke opcije imaju stvarnu potporu birača. Pad popularnosti jednih i rast popularnosti drugih stranaka bio bi svojevrsni putokaz kako treba izgledati buduća vlast i na državnoj razini. Još jedan mjesec čekanja svakako neće bitno promijeniti situaciju u zemlji koja posljednje dvije godine stoji u mjestu čekajući politički dogovor o funkcionalnoj vlasti. Određenih promjena će sigurno biti, što znači da BiH očekuje vruća politička jesen. I dok traju polemike o smjeni Lagumdžije i preslagivanjima na političkoj sceni, vodeće hrvatske stranke pripremaju prijedlog koji bi BiH vratio na europske tračnice i put preme Bruxellesu. Čović i Ljubić ranije su u svim svojim istupima ponavljali kako je od izuzetne važnosti da BiH ispuni preuzete obveze prema EU-u.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:27 22.08.2012.

Dva HDZ-a bi se trbala pridruziti Dodiku i Tihicu u smjeni Lazglumdzije. On je glavni krivac za postavljanje kukavicijih jaja (Komsic,Kukic itd) u Hrvatska gnjezda!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?