ZDRAVSTVO

Od rubeole oboljelo 1850 djece u Federaciji BiH

bolnica
K. Štedul Fabac/Pixsell
17.06.2010.
u 09:42

Postoji kalendar cijepljenja koji se treba poštivati da ne bismo dolazili u ovakve situacije - poručuju epidemiolozi

Zaključno sa svibnjem ove godine u Federaciji BiH je registrirano 1850 oboljelih od rubeole. Uglavnom se radi o djeci koja se nisu cijepila protiv ove bolesti. - Za razliku od prije nekoliko mjeseci, sada možemo reći da je broj oboljelih u padu te da je situacija pod kontrolom. Nadamo se kako će u razdoblju pred nama broj oboljelih biti manji - rekla nam je dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja. Slično je stanje po ovom pitanju i u Republici Srpskoj. Također, ona je dodala kako je ovo samo još jedan pokazatelj nužnosti redovitog cijepljena jer se radi o bolesti koja je upravo zahvaljujući cjepivu skoro iskorijenjena u svijetu.

Kalendar cijepljenja

- Postoji kalendar cijepljenja koji se treba poštivati kako ne bismo dolazili u ovakve situacije. Ovo je samo dokaz koliko je cijepljenje nužno. Zato ponovno pozivamo sve roditelje da se pridržavaju kalendara i redovito cijepe svoju djecu - poručili su iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Skoro svi oboljeli od rubeole su djeca koja su rođena tijekom rata i koja nisu cijepljena na vrijeme. Nitko od oboljelih nije imao teže komplikacije zbog ovoga oboljenja. - Kada se govori o cjepivima, postoje razne teorije zavjere, ali mi i dalje ostajemo pri svome kako se treba redovito cijepiti i zaštititi od određenih bolesti. Eskalacija zareze rubeolom je samo pokazatelj što se događa kada se ne poštivaju norme koje vrijede u cijelom svijetu - zaključili su u Federalnom zavodu za javno zdravstvo.

Manje bruceloze

Također, ostale zarazne bolesti koje su već duže vrijeme bile u uzlaznoj putanji po pitanju broja oboljelih, sada su pod kontrolom. Tako su u prvih pet mjeseci ove godine zabilježena 84 slučaja zaraze brucelozom, što u odnosu na prethodne godine također predstavlja poboljšanje stanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?