ŠIROKI BRIJEG

Od kaznenih djela najviše riješenih je protiv imovine

ustavni
Arhiva VL
08.03.2011.
u 09:24

Sud je ukupno u radu imao 40.578 predmeta, na čemu je radilo 9 sudaca koji su ostvarili kolektivnu normu od čak 219,6 posto

Tijekom 2010. godine Općinski sud u Širokom Brijegu u okviru svog djelokruga rješavao je u prvom stupnju predmete u kaznenim stvarima za kaznena djela za koja je propisana kazna zatvora do deset godina, predmete u građanskim stvarima, sudio u gospodarskim sporovima i predmetima stečaja i likvidacije, kao i poslove upisa u registar pravnih osoba te rješavao izvanparnične i ovršne/izvršne predmete, zemljišno-knjižne i druge poslove, kao stvarno nadležan sud, i to za područje općina Široki Brijeg i Posušje,

Ostvarena norma

Kako stoji u izvješću koje je podnio predsjednik suda Franjo Ravlija, sud je također sudio u prvom stupnju u svim prekršajnim predmetima, uključujući i predmete iz oblasti carina i poreza, uz napomenu da od 16. rujna 2010. pri ovom sudu djeluje i Prekršajni odjel suda u Posušju. U Općinskom sudu u Širokom Brijegu tijekom 2010. godine riješena su ukupno 22.142 predmeta svih vrsta. Sud je ukupno u radu imao 40.578 predmeta svih vrsta. Od ovog broja predmeta iz ranijih godina preneseno je ukupno 28.037 predmeta, dok je u 2010. godini primljen u rad 12.541 predmet. Broj nerješenih predmeta na kraju godine iznosi 18.436 predmeta svih vrsta. Ostvarena kolektivna norma za sud iznosi 219,6 posto. U 2010. godini na odluke ovog suda ukupno je po žalbi odlučivano u 427 predmeta, od čega su u 324 predmeta odluke potvrđene, u 74 predmeta odluke su ukinute te je u 29 predmeta odluka preinačena. Kvaliteta rada suda iznosi 82,7 posto. Proteklu godinu karakterizira povećan priljev predmeta u radu, na parničnom referatu u dijelu koji se odnosi na RS sporove, sporove male vrijednosti Mal, kao i na gospodarskom referatu, sporove male vrijednosti Mals, ali je neznatno smanjen priljev na tzv. čistom parničnom P referatu. Isto tako je došlo do znatnog povećanja priljeva predmeta na prekršajnom odjelu u odnosu na prethodnu godinu. Tako su 1444 novozaprimljena predmeta u odnosu na 1045 predmeta u 2009. godini.

Kaznena djela

Također, došlo je do povećanja i na referatu registra pravnih osoba i zemljišno-knjižnom odjelu suda. Na rješavanju je radilo devet sudaca, u što se uključuje i predsjednik suda. Što se tiče strukture riješenih predmeta, tu je 5 posto kaznenih djela iz oblasti poreza, 28,15 posto iz oblasti kaznenih djela protiv imovine, 18,49 posto iz kaznenih djela protiv javnog reda i mira i pravnog poretka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?