Inspekcija ŽZH

Od 458 radnika na crno, 70 posto ih reguliralo radni odnos

inspekcija
ARHIVA VL
27.05.2010.
u 09:57

U ovoj godini nadzirat će se i djelatnosti koje do sada nisu bile predmet kontrole, a u suradnji s ostalim inspekcijama (sanitarna i dr.) planira se obaviti nadzor većih gospodarskih subjekata

Protekle godine radna inspekcija u Zapadnohercegovačkoj županiji imala je pune ruke posla. Prema izvješću Uprave za inspekcijske poslove ŽZH, u 2009. obavljena su ukupno 574 inspekcijska nadzora, a od toga kod pravnih osoba 111 nadzora, dok je kod fizičkih 463 nadzora.

Manjak inspektora

Pored nadzora iz oblasti radnih odnosa u ovom razdoblju radni inspektori su obavljali i nadzor u oblasti tržišne, sanitarne i turističko-ugostiteljske inspekcije. - Kao velik problem u radu ovog inspektorata ističemo mali broj izvršitelja.

Naime, Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu uprave predviđena su četiri radna inspektora, a zaposlena su samo dva radna inspektora. Ako uzmemo u obzir kako općinska radna inspekcija sukladno Zakonu o radu ne postoji, problem je još i veći. Obvezno je potrebno kadrovski ojačati ovaj inspektorat, kazala nam je Ivana Bunoza, pomoćnica ravnatelja Uprave za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke.

U navedenim inspekcijskim nadzorima urađena je kontrola radnopravnog statusa za ukupno 1192 djelatnika, a među kontroliranim djelatnicima zatečeno je čak 458 djelatnika bez reguliranog radnopravnog statusa.

- Djelovanjem inspekcije rada u 2009. reguliran je radnopravni status za ukupno 311 djelatnika. Ovo je značajan broj, a ovaj inspektorat, bez obzira na probleme s kojima se svakodnevno susreće u radu, postiže zavidne rezultate, kazala nam je Bunoza.

Učinkovitost radne inspekcije možda se ponajbolje ogleda kroz postotke rada u drugim akcijama. Tako je radna inspekcija u ukupnom broju inspekcijskih nadzora uprave sudjelovala s 25,09 posto, u ukupnom broju izdanih rješenja s 29,01 posto, a s ukupnim brojem izdanih prekršajnih naloga 38 posto. Također, Bunoza nam je kazala da će i u ovoj godini intenzivno nastaviti s kontrolama rada radno angažiranih zaposlenika (rad na crno) od inspektora rada.

Gospodarski subjekti

- Svakih četiri do pet mjeseci uključit ćemo sve inspektore Uprave za inspekcijske poslove i na području sve četiri općine ŽZH obavljati pojačan nadzor rada na crno, posebno u proljetnom i ljetnom razdoblju, i to one subjekte čija je gospodarska aktivnost u tim godišnjim dobima povećana, kazala je Bunoza. Dodala je i kako će se nadzirati i djelatnosti koje do sada nisu bile predmet kontrole, a s ciljem uvođenja istih u sustav, a u suradnji s ostalim inspekcijama (sanitarna i dr.) planira se obaviti nadzor nad većim gospodarskim subjektima u županiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?