OPSTRUKCIJE

Očekujem da ćemo glasovati o mandataru na idućoj sjednici

ljubic
Braco Selimović
06.07.2011.
u 09:23

“Državna vlast je goruće pitanje, no za mene je problematična vlast na federalnoj razini i to ću jasno istaknuti”, rekao je Ljubić

Posve je neizvjesno kada će zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasovati o mandataru za novi saziv Vijeća ministara budući da aktualni predsjedatelj Denis Bećirević sustavno opstruira ovaj proces. Bećirević je na sjednici na kojoj je kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara Slavo Kukić dobio opću, ali ne i entitetsku većinu, odgodio glasovanje o drugome krugu čime je praktično samo nastavio započetu igru iscrpljivanja koju priželjkuju bošnjačke stranke SDP BiH i SDA kako bi reagirala međunarodna zajednica u njihovu interesu.

Prekid sjednice

Supredsjedatelj Zastupničkog doma Božo Ljubić smatra da bi se trebala otkloniti sadašnja blokada te da bi se na predstojećim zasjedanjima koji su zakazani za 14. i 15. srpnja trebala iskoristiti nazočnost zastupnika i održati izvanredna sjednica na kojoj bi se glasovalo u drugome krugu za mandatara.

“Za sada nema dogovora o tome i oko toga trebamo postići konsenzus unutar kolegija. Za mene je 14. srpnja realan rok kada bi se moglo glasovati o kandidatu za mandatara. Naprosto zato što je sazvana sjednica Zastupničkog doma. To ne priječi da se da se održi i izvanredna sjednica ovoga doma na kojoj bi glasovali o ovoj točki”, rekao je za Večernjak Ljubić.

Predsjedatelj Bećirević je iskoristio mogućnost i prekinuo sjednicu kako se na bi glasovalo u drugome krugu jer su srpski kao i većina hrvatskih zastupnika bili protiv Kukićeva izbora. No, jedino entitetska većina u državnome parlamentu može spriječiti ovaj izbor.

Pritisci platformaša

Ljubić je prije 20-tak dana pisao Visokom predstavniku Valentinu Inzku i njegovom zamjeniku Rodericku Mooreu da se radi o blokadi i izrazio zabrinutost da stranke platforme pokušavaju odugovlačiti izbor kako bi uvukli međunarodnu zajednicu da intervenira. Pojasnio je da je nakon toga u razgovoru s gospodinom Mooreom dobio obećanje da međunarodna zajednica ovoga puta neće umiješati u uspostavu vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?