Izmjene i dopune

Očekuje se novi udar na ionako skromne plaće radnika u FBiH

Radnici
11.09.2012.
u 10:46

Tri skupine: do 800 KM - 10%; 800-4000 - 15%; više od 4000-20%

Dok vlasnik jedne od najvećih računovodstvenih kuća u BiH i zastupnik u Parlamentu FBiH Željko Tomić predlaže da bi trebalo smanjiti opterećenja na plaće, istodobno Vlada Federacije BiH priprema izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, koji bi, ako bude usvojen u formi koja se trenutačno razmatra, mogao dodatno opteretiti džepove ionako osiromašenih građana, odnosno znatno povećati poreze na plaće. -Doprinose na plaću treba ukinuti, a ako se to ne može učiniti odjednom, onda treba donijeti zakon o njihovom postupnom smanjivanju do ukidanja, u razdoblju ne dužim od 10 godina, ocijenio je zastupnik Tomić. Po njegovim riječima takva bi odluka vlasti vrlo brzo rezultirala i psihološkim učincima, jer bi kroz dugoročnu projekciju troškova ohrabrilo ulagače.

Tri stope oporezivanja

U radnom materijalu koji je sačinila Radna skupina Vlade FBiH, između ostalog se predlažu i tri stope oporezivanja plaća, za razliku od važećeg rješenja, prema kojem se sve plaće, bez obzira na iznos, oporezuju s deset posto od ukupnog iznosa neto plaće.
Tako bi, ako novi zakon prođe parlamentarnu proceduru, mjesečne plaće do 800 maraka bile oporezivane s deset posto. Građanima koji imaju plaće između 800 i 4000 maraka vlast bi uzimala 15 posto od mjesečnog iznosa. Oni rijetki koji zarađuju više od 4000 maraka, za porez bi bilo odbijano 20 posto od tog iznosa.
Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik HSP-ovog ministra financija Vlade FBiH Ante Krajine, kazao je da se radi o analizi koja bi mogla biti usvojena u ovom obliku, ali, istodobno, rješenja bi mogla biti potpuno promijenjena. Kaže da je u pitanju analiza Radne skupine, koja još nije otišla iz Ministarstva financija FBiH.
- To su analize s aspekta eventualnih izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, koji su međusobno povezani i jedno bez drugoga ne može. To su prijedlozi koji bi eventualno mogli biti pretočeni u neki tekst, koji bi išao u proceduru.

Na razini razmatranja

Za sada je to na razini razmatranja Radne skupine pri resornom ministarstvu - kaže Hadžimehanović.
On dodaje da postoji mnogo varijanti, jer je očekivana izmjena Zakona o porezu na dohodak. 
Ako prijedlozi Radne skupine Vlade FBiH prođu parlamentarnu proceduru u predloženom obliku, građaninu koji mjesečno zarađuje 1000 maraka, a kojih je u BiH i najviše, novim zakonskim rješenjem od plaće bi se odbijalo 150 maraka mjesečno, odnosno, godišnje bi mu vlast iz džepa izbijala 1800 maraka. Službena statistika pokazuje da je samo 15 do 18 posto zaposlenih koji se mogu pohvaliti iznadprosječnim primanjima i zahvaljujući njima državna statistika dolazi do podatka o prosječnoj plaći od 828 KM. To je uglavnom uprava, koja je znatno više plaćena nego u drugim zemljama regije, ističu sindikalni čelnici Federacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?