POBUNA

Obustava rada u državi, a moguć i grčki scenarij

sukobi s policijom
Reuters
29.06.2010.
u 09:44

Državni službenici prije izbora bi mogli u štrajk, ljuti su jer nisu konzultirani pri izradi novog propisa, ne isključuju prosvjede, pa čak ni grčki scenarij

Nezadovoljni novom verzijom zakona o plaćama i naknadama u institucijama Federacije BiH, državni službenici u ovom entitetu mogli bi prije izbora stupiti u štrajk.

Povećanje i smanjenje

Ljuti zato što nisu konzultirani pri izradi novog propisa, ne isključuju prosvjede, pa čak i grčki scenarij. Bojkot rada mogao bi pogoditi sve institucije vlasti, od parlamentarnih stručnih službi do ministarstava, porezne uprave, federalnih inspekcijskih tijela. Drugim riječima, federalna vlast našla bi se u kolapsu, jer ne bi imao tko opsluživati parlamentarce, ministre i druge dužnosnike. Odluku o obustavi rada sindikalni predstavnici državnih službenika još nisu donijeli. Odlučni su, međutim, da ne prihvate rješenje koje neće uvažiti njihove zahtjeve. Posebno su ljuti što vlast sebi povećava, a državnim službenicima smanjuje plaće, pravdajući to globalnom krizom. Sindikat neće dozvoliti povećanje plaća bez dogovora, kao što neće pristati na nametnuta rješenja, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović. Problematičnim sindikati smatraju i to što spornim zakonom nisu obuhvaćeni policijski službenici.

Traže rješenja i izmjene

Predsjednik Unije sindikata policije FBiH Halid Ganija istaknuo je da ova unija već dvije godine pokušava ujediniti plaće. Novim tekstom zakona o plaćama policija nije obuhvaćena, što je neprihvatljivo te je naglasio da je policijski posao izuzetno loše plaćen. U središnjoj Bosni plaća ne prelazi 520 KM, dok noćni i prekovremeni rad nije plaćen, a radi se o rizičnom poslu. Iznio je podatke da je od 2005. do 2010. zabilježeno 719 slučajeva napada na policajce od kojih je sedam izgubilo život. Na kraju je zatražio da se policija FBiH uvrsti u zakon s jedinstvenim koeficijentom, da ne varira od županije do županije, kao što je to sada slučaj. Sindikati očekuju da će Vlada, ipak, konzultirati njihove predstavnike kako bi se pronašlo zadovoljavajuće rješenje i spriječili mogući štrajkovi i scene poput onih u Grčkoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?