Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Obojena jaja po komadu 0,70 KM, šunke do 15 a ribe i do 16 maraka

Mostarci u kupovini za najveći kršćanski blagdan štede sve više
29. ožujka 2013. u 10:56 0 komentara 185 prikaza
Uskrs
Foto: Zoran Grizelj

“Svake godine sam na gradskoj tržnici. Dođem i prodajem nekoliko vrsta jaja, uskrsne aranžmane, ukrase za stol... Što se prodaje tiče, tri dana pred Uskrs skoro ništa nema, dosta je opala prodaja”, kazala nam je jedna prodavačica na samom ulazu u gradsku tržnicu dok smo obilazili stolove u potrazi za cijenama proizvoda koji se kupuju za blagdan Uskrsa.

Traže se obojena jaja


Požalila se da se još za Božić, tijekom blagdana, osjetilo da je prodaja opala. Razlika je očita i ljudi ne kupuju unatoč različitim artiklima koje na svom šarenom stolu nudi. Tako se kod nje mogu naći jaja koke Firaunke, koja po komadu koštaju pet maraka, obična jaja koja se ovisno od veličine prodaju od šest do devet maraka, ali i već obojena jaja po cijeni od 0,70 maraka. Boje za jaja, korpice, maleni ukrasni pilići i paketići listića crvenog luka za bojanje jaja nalaze se po stolovima diljem tržnice. U našu priču se uključila gospođa Kata, sa susjednog stola: - Ljudi traže obojena jaja, ta prodaja dobro ide, pogotovo ako su sami. Nije im isplativo da za sebe oboje ili ako su stariji, a žele počastit susjede, onda naruče i mi obojimo. Ako ne prodamo, onda svejedno ostaju nama za u kuću - kazala je. Unutrašnjost tržnice preplavile su boje, mirisi, a raspoloženje prodavača nije pokolebao niti fotoaparat, dočekali su nas uz osmijeh. Na putu prema ribarnici, upitali smo jedan stariji bračni par, baka i djed, kako sami sebe zovu, koji prodaju suho meso. “Slušajte, ljudi kupuju. Svakako je kriza uzela maha i svaki dan je tako, ali vjerujete da se osjeti da je Uskrs. Ljudi troše, tako i treba kad je blagdan. Prodaju rebra za varivo, ima pečenice i kobasice”, kazao je djed dajući nam po komadić kobasice da probamo.

Zadovoljni poslom

Tradicionalnu kuhanu šunku na tržnici nismo našli, kako su nam objasnili jer to i nije baš isplativo s obzirom na to da ih tržni centri na sniženjima prodaju po cijeni od 10 do 15 KM po kilogramu. U ribarnici su kazali da su unatoč svemu zadovoljni s poslom, prodaje se najviše srdela po 6 i pastrmka po 8,50. Gospođa koja je upravo kupovala ribu uz osmijeh nam je kazala da ovaj blagdan treba proslaviti. “Skromniji smo nego za Božić, ali obiteljski ručak se mora praviti. To je bit svega, da je obitelj na okupu”.

Pero Zelenika Još uvijek prakti

Pero Zelenika

Još uvijek prakticiramo stare običaje

 

Premda Zapad značajno utječe na Bosance i Hercegovace, običaji za Uskrs, doživjeli su tek sitne promjene. Unatoč teškim vremenima, ni jedna obitelj se ne odriče bogate blagdanske trpeze. Sutra kako bude! Nakon posta, stiže Uskrs, najvažniji blagdan u kršćana. Blagdan se provodi u obitelji. Sve je puno ukrasnih jaja, zečeva, pilića i ostalih uskrsnih simbola, koji najavljuju proljeće i buđenje života. Uskrs bez bogate trpeze? To još nije ušlo u običaj. Pršut, kobasica, jaja, vino ili rakija, hren, mladi luk, sol i domaći kruh, toga dana ima za svakoga u izobilju. U novije vrijeme, uskrsne trpeze počele su krasiti kuhane šunke, neki to opet peku u tijestu. Takvi običaji su stigli iz susjedstva, no, nisu se baš udomaćili. Pečena janjetina ili teletina, ponovno je zauzela središnje mjesto na blagdanskoj trpezi. Bez obojenih kuhanih jaja nije Uskrs. Tehnika bojenja prirodnim bojama, nije se promijenila; najčešća je crvena dobivena od ljuski crvenog luka kao i otisci od proljetnih trava. Tradicionalna uskrsna igra koja još uvijek živi je i udaranje pisanicama. Pobjednik dobiva razbijeno jaje, kojem se pak danas ne veseli kao njegovi preci.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.