dogradnja rejtinga

Obitelj Tuđman pomoći će HDZ-u ako očuva hrvatske interese u EU

'15.12.2010., Filozofski fakultet, Zagreb - Miroslav Tudjman, hrvatski znanstvenik i politicar. Sin je prvog hrvatskog predsjednika Franje Tudjmana. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
18.08.2011.
u 12:00

Miroslav Tuđman: Prigrli li načelo državnih interesa unutar EU, Jadranka Kosor dobit će unutarstranačku potporu

Četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora vladajući HDZ još može "dograditi" svoj birački rejting. Politički analitičari, kao neophodan dio tog postupka vide i tzv. pomirenje s obitelji Tuđman. HDZ je, naime, deficitaran u podršci dijela biračkog tijela koje je razočarano višegodišnjom smanjenom državotvornošću vladajuće politike, pa prijeti apstinencija ili sijanje "desnih" glasova na više političkih opcija i stranaka koje imaju male šanse prijeći izborni prag. Jadranka Kosor, u odnosu prema obitelji Tuđman ima mnogo topliji stav no što ga je imao Ivo Sanader, u čije su vrijeme vlasti odnosi između obitelji Tuđman i HDZ-a pali na najnižu razinu.

Uzor Mađari, Poljaci, Česi

– Ovdje nije riječ o pomirenju s našom obitelji nego o tome po kojem će se načelu HDZ i RH ponašati u EU, hoće li se HDZ vratiti načelima politike suvereniteta – kaže prof. Miroslav Tuđman, sin pokojnog predsjednika. Upitan je li obitelj Tuđman spremna pomoći HDZ-u na ovim izborima, jer će mu, zbog jačine sinergije oko Kukuriku-koalicije, takva pomoć biti neophodna, M. Tuđman ponavlja potrebu za "novim programatskim opredjeljenjem HDZ-a". Objašnjava što bi to značilo – da HDZ u uvjetima ulaska Hrvatske u EU zauzme načela kojima se vode vladajuće politike u, primjerice, Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj, a koje provode politiku oslonca i zaštite vlastitog državnog suvereniteta i to vide kao jamstvo napretka unutar EU.

– Dakle, HDZ bi trebao odustati od politike kako nema alternative za sve ono što se od nas iz središnjice EU traži – drži Tuđman. Kaže da su spomenute srednjoeuropske države, članice Unije, shvatile da bez artikulacije svojih interesa neće prosperirati. – Prihvati li HDZ takvo načelo hrvatske državne politike, dobit će mandat da dalje vodi RH – uvjeren je Tuđman.

EU je bio cilj još 1990.

No nije ni taj programatski iskorak dovoljan. Tuđman kaže da je HDZ-u potreban i iskorak k unutrašnjoj demokratizaciji stranke. – U 8 godina vladanja I. Sanadera HDZ je izgubio polovicu biračkog tijela, uzme li se u obzir da je dobivao i više od 40 posto glasova, a pogotovu ako spomenem da je Franjo Tuđman imao i širi birački temelj od 60 do gotovo 70 posto potpore, dakle dobivao je i glasove "nehadezeovaca" – kaže. Unutrašnja demokratizacija znači raskid s biranjem vodstva "aklamacijama". Tuđman se zalaže za povratak "pravim" izbornim saborima stranke, kada se, ako treba i 2, 3 dana bistri većinska opcija u HDZ-u. – Pokrene li gđa Kosor akciju demokratizacije i prigrli li načelo održavanja državnih interesa unutar EU, dobit će i unutarstranačku potporu od većine sposobnih i uglednih ljudi u HDZ-u na terenu – uvjeren je Tuđman.

Premda neki analitičari smatraju da se već razgovara o opciji da M. Tuđman uđe u HDZ i zauzme mjesto i na izbornoj listi ove stranke, te da nije zanemarivo da je na prošlim predsjedničkim izborima u izbornim jedinicama u Zagrebu dobio 6 posto glasova, profesor se o toj temi još ne izjašnjava. – Preskočimo sada to – kaže. Stječe se dojam, međutim, da su on i obitelj Tuđman spremni pomoći HDZ-u u "brušenju" novog "euro HDZ-a". – Ulaskom RH u EU zapravo završava i program Franje Tuđmana, kojem je EU bio cilj još 30. svibnja 1990. HDZ-u sada ne treba povratak na staro nego da u novim uvjetima ulaska u EU gradi uspješnu, konkurentnu politiku, k punoljetnoj, suverenoj državi – smatra M. Tuđman.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:27 18.08.2011.

Bljak

Avatar ivek
ivek
15:40 19.08.2011.

moras malo do haga... dok ste dili pare.. i pljackali pucanstvo bilo je dobro...

CI
cinbenik
20:41 19.08.2011.

Da ako su Hrvatski interesi pretvorba i privatizacija i cuvanje takvog stanja koji nas je unazadio a najodgovorni je naravno HDZe kojem Tudjman zeli pomoci da dokazu da je ispravan put koji je ustvari Hrvate bacio na koljena i to trba prikazati kao hrvatski interes ZN SE

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?