Neum

Obespravljenost Hrvata u BiH problem je RH

Neum
10.07.2012.
u 11:01

Čović je kazao da je Karamarka detaljnije upoznao s političkim prilikama u BiH

Predstavnici HDZ-a Republike Hrvatske (RH) ne mogu mirno promatrati obespravljenost hrvatskog naroda u BiH i pomoći ćemo našim prijateljima iz HDZ-a BiH u njihovim nastojanjima da se prevaziđe takva situacija, kazao je tijekom konferencije za novinare, koja je održana danas u Neumu, predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko.

Obraćajući se nazočnima tijekom konferencije za novinare, koja je upriličena nakon radnog sastanka koji su održali predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko, Čović je kazao kako je tijekom susreta napravljen presjek pozicioniranja dvije stranke u BiH i u RH, te kako je Karamarka detaljnije upoznao s političkim prilikama u BiH. "Danas smo razgovarali o više tema poput, rekonstrukcije vlasti, lokalnih izbora, aktivnosti vezanih za put prema EU i o tome kako unaprijediti suradnju naše dvije stranke. Do sada smo ih zvali sestrinskim strankama, a sada sam siguran kako će naša suradnja u narednih nekoliko godina doseći jedan puno veći nivo", kazao je Čović.

Govoreći o današnjem sastanku Karamarko je kazao kako je dva HDZ-a, jedan u BiH i jedan u RH potrebno što prije staviti u funkciju optimalne suradnje. "Mi smo srodne stranke, narodnjačke, ono što se tiče HDZ-a RH je na neki način skrb i interes za sve ono što se događa u BiH, za sve ono što zovemo borba za prava hrvatskog naroda u BiH, za njegovu punu konstitutivnost, jer mi nismo ovdje manjina, mi smo ovdje konstitutivni narod i znamo kako tešku borbu naša sestrinska stranka vodi kako bi se to realiziralo", kazao je Karamarko.

Na upit novinara da komentira proces rekonstrukcije vlasti u BiH, Čović je kazao kako spomenuti proces ide jednim kontinuiranim tempom, te kako vjeruje kako je pri samom kraju rješenje problema kada je riječ o Vijeću ministara, te rješenje problema na razini FBiH i na razini županija koje su obuhvaćene rekonstrukcijom. Naglasio je kako vjeruje kako će prije godišnjih odmora biti uspostavljena nova struktura vlasti na svim razinama u BiH.

Upitan kakav je njegov stav kada je riječ o ujedinjenju dva HDZ-a u BiH, Karamarko je istaknuo kako HDZ RH želi surađivati s obje stranke. "Kada je riječ o razjedinjenosti moja je želja da dva HDZ-a nisu razjedinjena. Hoće li biti kakvih pomaka ili smjerova prema ujedinjenju to odlučuju članovi tih stranki i mi se u to ne želimo petljati, ali takvim procesima bi dali podršku. Nas zanima interes hrvatskog naroda u BiH i tu ćemo čvrsto stati iza svih procesa koji će učiniti da standard i prava hrvatskog naroda budu što veći", kazao je Karamarko.

Čović je dodao kako je osobno činio sve da se postigne suradnje između dva HDZ-a kakva je danas. "Vidite jednu potpuno novu stranicu zaštite hrvatskih interesa u BiH suradnjom ove dvije stranke budući da se za njih veže 90 posto glasova Hrvata na proteklim izborima. Mi smo se jasno opredijelili na postizbornu suradnju ove dvije stranke u svakoj općini gdje nismo stvarali koalicije i zajedničke kandidate. Nakon lokalnih izbora želimo još više ojačati suradnju jer kao što vidite u ime hrvatskog naroda ove dvije stranke rade zajedno i na rekonstrukciji vlasti. Kako će ići proces dalje, o tome će odlučiti dvije stranke", naglasio je Čović.

Jedno od pitanje novinara je bilo i to je li tijekom sastanka bilo riječi o izgradnji Pelješkog mosta, na što je Karamarko kazao kako i on i Čović imaju slična stajališta, a to je da je most nužnost, te kako sve druge kombinacije i mogućnosti nisu ozbiljne. "Nama je pitanje diskontinuiteta hrvatskog teritorija strateško pitanje RH uz sve gospodarske probleme koje imamo i za koje se nadam kako ćemo ih početi rješavati, iako ovo što do sada pokazuje aktualna vlast u RH ne ulijeva puno povjerenja. Most je sinonim za fizičko povezivanje i to je prvorazredno gospodarsko i prometno, pa bih rekao i sigurnosno pitanje. Ako građani iz RH kroz svoju domovinu putuju s putovnicom u džepu oni su građani drugog reda. Mislim kako je to pitanje suvereniteta i integriteta naše domovine i ono što je odlučila Vlada RH kada je riječ o Pelješkom mostu, da dokine i nulira taj projekt, je duboko nedomoljuban čin. Ne postoji niti jedan razlog da RH ne bude spojena", kazao je Karamarko.

"Razumijemo kako RH kao dio EU ima strategiju kada je jug te zemlje u pitanju i mi smo se davno izjasnili i kazali svoje stav kada je riječ o izgradnji mosta. Naravno, struka je morala kazati svoje, ali budući da je izgradnja mosta vezana i za Neum nismo zadovoljni rješenjem koje se nudi i mislim kako to nisu rješenja. Imamo vrlo izbalansiran stav oko prolasku kroz Neum i oko izgradnje mosta", zaključio je Čović.

Komentara 2

KR
krtica
18:59 10.07.2012.

Razgovarali ste o suradnji, o rekonstrukciji vlasti, o lokalnim izborima, o putu u EU, o...... stolicama i foteljama, o...... a niste razgovarali o trecem entitetu, o jednakopravnosti Hrvata u BiH, o majorizaciji, o nadglasavanju, o ekonomskoj pomoci i td, itd. Jaram nejednakopravnoisti jos i danas pritisce hrvatski naarod u BiH! Razgovarajte o tome i ucinite nbesto! To vam je duznost i obveza!

Džoo
22:22 10.07.2012.

Možeš zaboravit dok su isti ljudi na čelu HDZ-BIH.Vrijeme je za smjene,dosta nam je politike koja ničemu ne vodi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?