Naslovnica

O odlukama suda se ne raspravlja, one se provode

Bošnjački vijećnici i dalje ne žele provesti odluku Ustavnog suda BiH. Umjesto toga žele je modelirati prema svome mišljenju
18. travnja 2012. u 10:10 2 komentara 1 prikaza
mostar
Foto: VL FOTO

- O odluci Ustavnog suda se ne raspravlja, ona se provodi - poručili su hrvatski vijećnici u Gradskom vijeću Mostara. Ovo je bio odgovor na sazivanje sjednice GV-a Mostara od predsjednica ovog tijela Murata Čorića, a na dnevnom redu se nalazi samo jedna točka dnevnog reda - odluka Ustavnog suda BiH o promjeni Statuta Mostara. Hrvatski vijećnici smatraju kako ovakav potez samo dodatno dolijeva ulje na vatru te kako građani Mostara neće imati nikakve koristi od rasprave koja će se voditi na sjednici u petak.

Što je s proračunom?

- Osobno mislim kako ima puno važnijih stvari o kojima bi trebali razgovarati na toj sjednici. Odluka o privremenom financiranju je istekla, a mi još nemamo proračun. Ljudi ostaju bez plaća, a mi bismo trebali razgovarati o odluci Suda. Ovo malo vremena što nam je ostalo trebali bismo potrošiti na pronalaženje načina da poboljšamo kvalitetu života u Mostaru, a ne da razgovaramo o odlukama koje se u normalnom svijetu samo provode, bez rasprava - rekao nam je dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović. I dok bošnjački vijećnici ne žele razgovarati na ovu temu, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je prije nekoliko dana poručio kako očekuje kompromis i rješenje pitanja provedbe Ustavnog suda BiH. Umjesto toga, Mostar se već nekoliko dana bavi spomenicima ispred Gradske vijećnice. U biti, radi se o “dimnim bombama” kojima se žele prikriti pravi problemi u gradu na Neretvi.

Manipulacija građanima

- Sam čin nelegalnog postavljanja obilježja ima za cilj narušavanje međunacionalnih odnosa u Mostaru, homogeniziranja i manipulacije biračkim tijelom, kao i udrugama jednoga i drugoga naroda proisteklim iz prošloga rata. Upozoravamo građane Mostara, bez obzira na nacionalnost, da razumiju kako su na sceni ozbiljni pokušaji koji služe za bezrazložno podizanje tenzija u našem gradu, kakve smo i do sada viđali u predizborno vrijeme, koje idu na štetu svih građana, a u političku korist samo nekima - poručili su iz Kluba hrvatskih vijećnika dodavši kako se nelegalo postavljeni spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH ispred Gradske vijećnice mora ukloniti. Do sada pregovori stranaka o promjeni provedbe odluke Ustavnog suda nisu dali nikakvih rezultata. U toj presudi jasno je navedeno koji se koraci trebaju poduzeti kako bi se odluka provela, tako da nije jasno o čemu dvije strane uopće razgovaraju. Sigurno je samo jedno - Mostar se ponovo radikalizira uoči izbora, a konačnu cijenu uvijek plaćaju isključivo građani ovoga grada.

  • krtica:

    Tocno: uspostava treceg entiteta, uspostava Herceg-Bosne na onom teritoriju kojega je HVO oslobodio jedino je rjesenje svih problema u BiH.

  • mozel:

    Nepostivanje odluke vrhovnog suda kao najviseg izvrsnog tjela,dokaz je da nema dogovora a vec 20 godina isti slucajevi.Hrvatska organizacija treba podnijeti zahtjev Europskom parlamentu za treci entitet uspostavu Herceg-Bosne onih podrucja koji su bili oslobodjeni od strane HVO-a pa ondan ... prikaži još! neka pravi svak za sebe kako mu odgovara kada se neprihvaca odluka od vrhovnog suda od strane Bosnjaka.