JOSIP MERDŽO

O konstituiranju vlasti u središnjoj Bosni OHR provodi internu istragu

inzko
VL FOTO
17.06.2011.
u 15:48

Analizira se što je prekršeno, a što nije. Proces se odvija u sjeni, rekao je Merdžo

Glavni tajnik HDZ-a 1990 i izaslanik u Domu naroda državnoga Parlamenta Josip Merdžo rekao je kako Ured visokog predstavnika provodi internu istragu u slučaju protuustavnoga i protuzakonitoga konstituiranja vlasti u Srednjobosanskoj županiji. “Pouzdano znam da se stvar podrobno analizira, što je prekršeno, a što nije. Proces se odvija u sjeni“, rekao je Merdžo.

Čekaju se reakcije

Izrazio je nadu da se možda može nešto očekivati s te strane. „Hoće li doći do ispravne reakcije OHR-a kako bi se stvari vratile u zakonski okvir, ostaje da se vidi, ali nesporna je činjenica da su određene procedure prekršene“, naglasio je Merdžo. Prozvao je OHR da je svojom pasivnošću bio pokroviteljem događaja u središnjoj Bosni. „U središnjoj Bosni je poslana ružna poruka u kojoj su se udružile sve bošnjačke stranke kako bi se formirala vlada u toj županiji“, kazao je Merdžo. Naglasio je kako ne vjeruje u ponavljanje sličnoga scenarija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u kojoj bošnjačke stranke SDP i SDA odugovlače s procesom formiranja vlasti.

Pogažena volja naroda

Predstavnici političke i zakonodavne vlasti hrvatskog naroda iz Srednjobosanske županije sastali su se prije nekoliko dana i s veleposlanikom Hrvatske u BiH Tončijem Staničićem. Predsjednik Županijskog odbora i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, predsjednica Županijskog odbora HDZ-a 1990 Slavica Josipović i predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Skupštini Srednjobosanske županije Josip Kvasina predočili su veleposlaniku kompletna informacija o poduzetim mjerama i aktivnostima te prizivima upućenim predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija, kao i veleposlanstvima država članica Vijeća za provedbu mira u BiH.

Konstatirano je da je ovakvim načinom formiranja tijela vlasti pogažena većinska volja hrvatskog naroda SBŽ-a “te da je cijeli proces potrebno vratiti u zakonske okvire” i uz temeljna načela o formiranju i funkcioniranju vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?