Okrugli stol

Nužna je nacionalna strategija

forum
Stojan Lasić
14.01.2012.
u 15:08

Konkretno u Bosni i Hercegovini treba govoriti o rješenjima hrvatskog pitanja

“Hrvatima je danas nužna nacionalna strategija koja će imati čvrste temelje i započinjati na lokalnoj razini.

Strategija je nužna

Ta strategija bi podrazumijevala plan kako biti jednak u ovoj zemlji no svatko kako smanjiti ili spriječiti odljev mladih i obrazovanih koji trebaju biti budućnost ovog naroda, a nipošto ne bi podrazumijevala mržnju i diskriminaciju prema pripadnicima drugih naroda, kazao je u izlaganju Okrugli stol Udruge Hrvatski studentski politološki forum pod nazivom “Rješenje hrvatskog pitanja u BiH - Teorija i praksa”, predsjednik Hrvatskog politološkog foruma Goran Kutle. Politološki forum koji je održan jučer u galeriji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača okupio je brojne sudionike koji su razgovarali o hrvatskom pitanju u BiH. - O hrvatskom pitanju se intenzivnije počelo govoriti nakon dugoročne krize vlasti u BiH. Često se vrše razne manipulacije i postavljaju se pitanja što Hrvati zapravo žele, jer većinu bitnih izvršnih funkcija u državi upravo oni obnašaju, istina ljudi iz različitih stranaka, no kad se razmotri što se i kako se sve prije toga odvijalo, shvaćate da se radi o velikoj podvali, istaknuo je Kutle u obraćanju. - U ovoj prilici želimo dotaknuti problem hrvatskog pitanja, na jedan različit način nego što smo do sada imali prilike vidjeti, u kojem će se konkretno govoriti o mogućim rješenjima hrvatskog i svakog drugog nacionalnog pitanja u BiH, jer BiH je jedino moguća uz uvažavanje svih njenih naroda i građana, nadodao je Kutle.

Pitanje ravnopravnosti

Svoj govor su održali urednik, novinar i kolumnist Milan Šutalo, ravnatelj Hrvatskog leksigografskog instituta u BiH Ivan Anđelić, također i Tvrtko Milović kolumnist i novinar, doc. dr. Dražen Pehar docent u oblastima filozofije, prava, politologije i sociologije, te sveučilišni profesor ontologije na Filozofskom fakultetu i prevoditelj s njemačkog i francuskog jezika u Sarajevu prof. dr. Ugo Vlaisavljević. - Možemo reći da upravo međunarodna zajednica kvalifikacijama u stilu riječi etničke skupine gura u separatizam lokalne etničke grupe, znači ako nemamo kvazidržavu u najmanju ruku svoju administrativnu jedinicu koja ima sve prerogative mi nećemo postati nacija. BiH čine tri samosvjesne nacije u jakom smislu riječi, da su to ustvari tri administrativne jedinice, istaknuo je između ostaloga u svom govoru prof. dr. Ugo Vlaisavljević. - Vi smatrate da tri naroda u jednoj državi ne mogu biti doista ravnopravni, da se kao politički subjekt se pojavljivati kao građani individue koji imaju ravnopravan tretman u okviru zakona prije svega kao pojedinca, a ne kao kolektiv, nadodao je prof. dr. Ugo Vlaisavljević. Nakon izlaganja izlagačima su postavljena brojna pitanja prisutnih oko njihova viđenje rješenja problema u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?