odlazi berlusconi

Novi talijanski premijer Mario Monti: Vidite kako je divan dan

mario monti
AFP/PIXSELL
13.11.2011.
u 11:10

Novi premijer Mario Monti dan je započeo odlaskom u crkvu San Luigi dei Francesi u društvu supruge.

„Vidite kako je divan dan“, obratio se Mario Monti novinarima koji su ga čekali danas ujutro na izlasku iz hotela u kojem je odsjeo u Rimu. Monti nema stana u Rimu, odnosno ne živi u glavnome gradu. Iz hotela je zajedno sa suprugom Elsom otišao, u divnom sunčanom jutru, na misu u crkvu San Luigi dei Francesi, nedaleko zgrade Senata, gdje trenutno, kao novoimenovani doživotni senator, ima ured. Tako je započeo dan profesora ekonomije Marija Montija, dan u kojem će mu predsjednik republike Giorgio Napolitano povjeriti mandat za sastav nove vlade.

U subotu u 21,40 sati dosadašnji je predsjednik vlade desnog centra Silvio Berlusconi predao ostavku šefu države Napolitanu. Rimom se slavila Berlusconijeva ostavka, ali se njegov pad slavio i u njegovu Milanu, zatim u Bologni, i drugdje. Slavilo se kao da je pao diktator. Sadašnja je bila treća Berlusconijeva vlada koja je trajala točno 1284 dana, odnosno od 8. svibnja 2008.

Restorani puni, karte rasprodane

Berlusconi je ušao u politiku 1994. kada je sa svojom strankom Naprijed Italijo pobijedio na parlamentarnim izborima. No iste je godine morao podnijeti ostavku. Nakon dvogodišnjeg razdoblja tzv. tehničkih vlada, slične onoj koju će sada načiniti Monti, i koje su uvele reda u talijanske državne račune, na izborima 1996. pobijedio je lijevi centar s Romanom Prodijem. Na novim parlamentarnim izborima (mandat talijanskog parlamenta traje pet godina) 2001. pobijedio je ponovno Berlusconi, koji je vladao do novih izbora 2006. na kojima je ponovno pobijedio Prodi.

U vladi koju je tada sastavio Prodi bili su predstavnici i Komunističke partije. Upravo su oni prouzročili Prodijev pad, jer su htjeli da donosi, da tako kažemo, ljevije zakone. Prodijeva vlada trajala je samo dvije godine, a na parlamentarnim je izborima 2008. ponovno pobijedio Berlusconi.

Tijekom tih tri i pol godine, dok je svijetom vladala ekonomska kriza, Berlusconi je govorio kako se Italija izvukla iz krize, kako njezine banke nisu u opasnosti, kako se u zemlji ne osjeća kriza jer su restorani puni, a i avionske karte su rasprodane - to je izjavio 4. studenoga ove godine u Cannesu na sastanku G20, što je razbjesnilo Talijane. Bavio se sobom, svojim zabavama i procesima.

Talijani u krizi, Berlusconi na zabavama

Njegova parlamentarna većina nije donosila reforme, ali je zato izglasovala da je Ruby, maloljetna marokanska djevojka koja je bila na zabavama u Berlusconijevim vilama, nećakinja bivšeg egipatskog predsjednika Mubaraka. Odnosno da je Berlusconi intervenirao kod policije da se djevojku pusti iz pritvora jer je stvarno mislio da je Mubarakova nećakinja. A prethodno je bila na njegovim zabavama... U situaciji ekonomske krize, dok se Berlusconi bavio svojim zabavama, eksplodirao je prosvjed građana protiv takvog upravljanja državom.

Napolitano je danas ujutro započeo konzultacije za sastav nove vlade. Saslušao je predsjednike oba doma parlamenta (Renato Schifani i Gianfranco Fini), te predstavnike parlamentarnih stranaka. Predviđa se kako će predvečer povjeriti mandat Montiju, koji će sastaviti vladu s nestranačkim osobama, stručnjacima za pojedine resurse. Imenovanje Montija bi trebalo smiriti financijska tržišta na kojima se spekuliralo s talijanskim državnim obveznicama, što je dovodilo do stalnog rasta državnog duga.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?