ODLUKA VLADE

Novi nadzorni u HT-u Mostar, Lovrić ide u Upravu EP HZ HB

vlada
VL FOTO
25.11.2011.
u 09:21

Novina u Zakonu o igrama na sreću osnivanje posebne agencije za nadzor novca, uvode se ombudsmani za kredite kod banaka

Vlada Federacije BiH nastavila je i jučer s kadrovskim smjenama i imenovanjima unutar javnih poduzeća u Federaciji BiH. Jučer su na sjednici nominirali članove Nadzornog odbora JP-a Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar u sastavu: Ante Krešić, Zoran Zekić, Ivan Tabak, Sejad Čolak, Ante Penavić i Dragi Žujo.

Nadzor u bankama

Vlada je dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru JP-a Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za imenovanje Milana Lovrića za vršitelja dužnosti izvršnog direktora za razvoj - člana Uprave JP-a Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar na razdoblje do šest mjeseci, odnosno do okončanja postupka izbora na osnovi javnog natječaja. Vlada FBiH je dala suglasnost Nadzornom odboru Gospodarskog društva Šume Herceg Bosne d.o.o. Mostar da se Mile Šerić razriješi dužnosti direktora, a da se za novog vršitelja ove dužnosti, na razdoblje do šest mjeseci, imenuje Zdravko Palavra. Zbog malverzacija oko igara na sreću Vlada je predložila novi oštriji nadzor za ovu vrstu djelatnosti. Za organiziranje nagradnih igara i zabranjenih aktivnosti, uspostavljen je sustav mjesečne i godišnje kontrole prihoda u proračun Federacije BiH, te predviđeno formiranje federalne uprave za igre na sreću u sastavu Ministarstva financija, što ima za cilj osiguranje potpune kontrole poslovanja u ovom području. Također je zatraženo donošenje izmjena i dopuna Zakona o prekršajima FBiH, kojim se stvara pravna osnova za povećanje gornje i donje granice izrečenih novčanih kazni posebice kod neplaćanje poreza, carina i ostalih financijskih obveza. Predložene su novine kod poslovanja banaka i mikrokreditnih agencija. Tako će u sastavu Agencije za bankarstvo Federacije BiH biti uspostavljena samostalna organizacijska jedinica u kojoj djeluju jedan ili više ombudsmana za bankarski sustav radi promoviranja i zaštite prava i interesa potrošača.

FTV-a nema u Hercegovini

Kao jedan od nositelja zaštite prava potrošača u Federaciji BiH, ombudsman omogućava da nastale nesuglasice i sporove između institucija bankarskog sustava i korisnika financijskih usluga mogu pravično i brzo rješavati neovisne osobe, s minimumom formalnosti preko usuglašavanja, posredovanja ili na drugi miran način. Ombudsman je neovisan u obavljanju svojih zadataka i odgovara za njihovo izvršavanje, a provođenjem svojih dužnosti ne djeluje kao zastupnik Agencije. Zatražena je informacija zašto Hercegovina ne može pratiti signal Federalne televizije i zbog čega je iskopčana s odašiljača na Biokovu u RH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?