Novi projekti

Novi iskorak za gospodarstvo, a najveću dobit imaju tvrtke iz BiH

Ploče
16.07.2013.
u 09:15

V. Bevanda: Daj Bože da mi preko luke Ploče izvezemo što je moguće više roba

Luka Ploče, stiješnjena između problema koji muče bh. gospodarstvo kao i nemogućnost hrvatske države da prati velike projekte, odlučila se za novi iskorak, izgradnju terminala za tekuće terete, ukupnog kapaciteta 95 tisuća prostornih metara kroz javno-privatno partnerstvo. Radi se o investiciji većoj od 26 milijuna eura, što bi trebao biti tek peti dio ukupne vrijednosti planirane izgradnje novih lučkih terminala. Luka Ploče u prvoj fazi investira 14,5 milijuna, a tvrtka Atlantis 12 milijuna eura. Ministar gospodarstva RH Ivan Vrdoljak jučer je položio temeljni kamen i označio početak radova na velikome projektu koji bi trebao Pločama donijeti veliki broj radnih mjesta. Najveću pak dobit imaju kompanije iz BiH, budući da će radove izvoditi kompanija Mucić&Co i Ljubuškog, a usluge terminala bit će od koristi bh. gospodarstvenicima.

Potencijal gospodarstvu

- Ovo je jedan potencijal koji ima svoje mjesto i svoj značaj za gospodarstvo BiH. Daj Bože, da mi preko luke Ploče izvezemo što je moguće više roba jer nam je to dopušteno sporazumom iz Bruxellesa. To je poticaj gospodarstvu, domaćem sektoru da se snažnije angažira, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara Vejekoslav Bevanda koji je nazočio početku radova. Zajedno s njim bili su i državni ministar vanjsketrgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar prometa i veza FBiH Enver Bijedić. Bevanda je istaknuo kako vlasti BiH moraju osposbiti svoje željeznice i prometnice kako bi se putem Luke Ploče mogao ostvariti veći promet. - Ovo je pouka kako treba raditi ubuduće. Jasno je da gospodarstvo mora potaknuti ovakve stvari, a država može biti od pomoći. Ploče su uvijek bile naše, moramo još prilagoditi cestovnu infrastrukturu, dodao je jučer predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Po riječima direktora Luke Ploče Ivana Pavlovića ovaj projekt ima veliku sigurnost za uspjeh. - Ovo je investicija već za poznate partnere. Mi već imamo zakupljene kapacitete i na taj način znamo koliko godina će se sve odvijati.

Smanjenje troškova


Najavio je i da će se uskoro krenuti s drugom fazom - izgradnjom LNG terminala, a ukupna vrijednost nekoliko projekata je oko 120 milijuna eura. Od izgradnje terminala rasutih i tekućih tereta u Pločama najviše koristi imat će gospodarstvo u BiH jer će godišnje za oko 15 milijuna dolara smanjiti troškovi u tvornicama poput Aluminija, Gikila i Arcelor Mittala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?