Ustavni sud FBiH

Nove opstrukcije kako bi se izvršna vlast očuvala

Parlament
31.07.2013.
u 09:09

14 članova povjerenstva nije se pojavilo na sjednici, što znači da se prolongira i formalno upućivanje predmeta Ustavnom sudu FBiH

Zajedničko povjerenstvo oba doma Parlamenta Federacije BiH koje je trebalo jučer još jednom pokušati usuglasiti stavove o odlukama za koje je Klub Bošnjaka pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda, zbog nedostatka kvoruma nije održalo sjednicu. Zbog činjenice da čak sedam od ukupno 14 članova ovog povjerenstva nije došlo na sjednicu, zaključeno je da se njeno održavanje odgodi za kraj kolovoza, što znači da se do tada prolongira i formalno upućivanje ovih predmeta Ustavnom sudu FBiH na razmatranje.

Procedura

Naime, procedura propisuje da prije nego se Ustavni sud očituje o štetnosti po bošnjačke vitalne interese parlamentarnih odluka o smjeni entitetske Vlade, imenovanju privremenog Upravnog odbora RTV FBiH i imenovanju Šahbaza Džihanovića za suca Ustavnog suda, o tome pokuša suglasnost postići spomenuto parlamentarno povjerenstvo. 
Prema proceduri, ako ovo povjerenstvo jednoglasno utvrdi da pokrenuta pitanja ne spadaju u domenu vitalnog nacionalnog interesa, odluke se smatraju usvojenim. U svim ostalim slučajevima, ovi zahtjevi idu pred Ustavni sud FBiH. Iako suglasnosti vjerojatno ne bi bilo, zbog deblokade političkih procesa vrlo važno je bilo da se povjerenstvo sastane i izjasni, kako bi propisana procedura mogla ići dalje. Zašto nisu došli na sjednicu povjerenstva trebaju objasniti predstavnici SDP-a, SDA „Boljitka“, HDZ-a 1990. i SBiH. Posebno iznenađuje ponašanje SDP-a koji se, barem formalno, zalaže za što brže rješavanje predmeta koje je SDA blokirao u Domu naroda. 
Predsjedatelju Doma naroda Parlamenta FBiH Radoju Vidoviću (HDZ BiH) jučer nije preostalo ništa drugo nego da izrazi žaljenje što nije došlo do sjednice Povjerenstva, čime je samo prolongirano rješenje ovih pitanja.

Trgovina

Ponašanje SDP-a samo pokazuje da ovoj stranci promjena vlasti u Federaciji više nije prioritet. Trgovina u postojećoj vladi se pokazala uspješnom, a u SDP-u je očito sve više onih koji misle da kao stranka više mogu dobiti sa sadašnjom nego s formiranjem nove vlade. Godinu dana pred izbore pitanje je koliko je i za HDZ BiH i SBB poželjno ulaziti u izvršnu vlast. Čak i ako pitanje smjene federalne Vlade početkom rujna bude pred Ustavnim sudom FBiH, odluka vjerojatno neće biti donesena brzo. Na konačan stav Ustavnog suda bismo mogli pričekati do početka iduće godine, a on bi onda mogao biti tek moralna satisfakcija strankama koje još od ožujka 2011. godine tvrde da je formiranje ovakve izvršne vlasti u Federaciji bila pogreška.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?