VIJEĆE MINISTARA

Novac iz proračuna se trošio na prisluškivanje Lagumdžije

lagumdzija
VL FOTO
19.04.2012.
u 10:03

Glas Zlatka Lagumdžije bio je odlučujući prilikom usvajanja nacrta proračuna

Vijeće ministara podržalo je jučer Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2012., usprkos protivljenju ministara iz SDA. Time je otvoren put definitivnom usvajanju proračuna i provedbi važnih projekata, kao što je izgradnja graničnih prijelaza, priprema popisa stanovništva i održavanje lokalnih izbora. Svi ovi projekti neizvodivi su bez proračunskih sredstava.

Dogovor šestorice lidera

Utvrđivanjem prijedloga proračuna koji mora proći proceduru u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH, realizira se i jedan od dogovora lidera šestorice vladajućih stranaka na državnoj razini. Protivljenje SDA, pak, ne bi trebalo utjecati na konačno usvajanje proračuna, kao i na buduće odnose između vladajućih stranaka. Kako su nakon sjednice Vijeća objavili predsjedatelj Vjekoslav Bevanda i ministar financija Nikola Špirić, Nacrt proračuna utvrđen je u iznosu od 1.394.928.000 KM, od čega 444.928.000 KM otpada na servisiranje vanjskog suda. Za financiranje institucija BiH namijenjeno je 950 milijuna KM i ovakav proračun veći je za pet posto od prošlogodišnjeg. Ipak, ovogodišnji proračun u sebi sadržava jasne mjere štednje. Jedna od njih je smanjenje plaća državnim službenicima za 4,5 posto. Od ove odluke su izuzeti oni zaposlenici državnih institucija čija je plaća niža od 500 maraka. Smanjeni su i troškovi za dnevnice i putovanja, dok će isplata regresa biti regulirana naknadnom odlukom Vijeća ministara.

Poziv na štednju

Usprkos uštedama ministar financija BiH Nikola Špirić ističe kako niti jedna funkcija države od značaja za njezin euroatlantski put nije ugrožena. Špirić je na konferenciji za novinare naglasio je da državni službenici moraju moliti Boga da sačuvaju posao. Ostaje i poziv na štednju koja podrazumijeva i ograničavanje broja zaposlenih u državnim institucijama i kod svakog novog zapošljavanja Vijeće ministara donosit će posebnu odluku, naglasio je Špirić. U utvrđenom proračunu predviđena su i sredstva za isplatu mirovina bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji već tjednima prosvjeduju ispred zgrade državnih institucija. Za ovu namjenu izdvojeno je 19,8 miljuna maraka, što je dovoljno za isplatu zaostalih mirovina zaključno s prošlim mjesecom. Izaslanstvo Europske unije i Ured posebnog predstavnika EU-a u BiH (EUSR) pozdravili su utvrđivanje Nacrta ovogodišnjeg proračuna i pozvali Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH da osiguranju brzo usvajanje proračuna.

Prisluškivanje

Nacrt proračuna ne bi mogao biti usvojen da treći bošnjački ministar Zlatko Lagumdžija nije glasovao ZA. To je i bio razlog zbog kojeg se Zlatko Lagumdžija na jedan dan vratio iz Bruxellesa, gdje već danas nastavlja službene razgovore. Doznajemo kako je na sjednici ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kritizirao stav SDA o proračunu, neizravno im spočitavajući i trošenje državnih sredstava za njegovo prisluškivanje u aferi “Reket”.

Tihić ljut

“Proračun koji je usvojen preglasavanjem ministara iz SDA je izravan napad na državu BiH i njen euroatlanstki put”, kazao je predsjednik ove stranke Sulejman Tihić. Objasnio je da će s ovim zamrznutim fiskalnim okvirom ubrzo biti doveden u pitanje rad državnih institucija. Izrazio je razočarenje ponašanjem koalicijskog partnera, SDP-a, i njihovim odlukama. “Mi smo u ovu koaliciju ušli s velikim očekivanjima i ambicijama koje su bile usmjerene k dobrobiti BiH. Godinu poslije, razočarani smo ponašanjem SDP-a”, objasnio je Tihić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?