SNSD i SDP

Nova vlast želi manju stopu PDV-a na lijekove, namirnice, knjige

Košarica
09.11.2012.
u 09:44

Manju stopu PDV-a odavno su tražili predstavnici Sindikata BiH, ali i pojedine stranke

Ako i ostale stranke, koje će tvoriti državnu vlast, prihvate dogovor SNSD-a i SDP-a, BiH će ipak dobiti diferenciranu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV). Predsjednici spomenutih stranka Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija definirali su kako je potrebno donijeti različite stope PDV-a na razini cijele BiH kako bi se izišlo u susret socijalno najugroženijem sloju društva.

Manje na hranu

To znači da bi neke temeljne životne namirnice, knjige, učila, trebala imati manju stopu PDV-a, umjesto postojećih 17 posto. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH mr. Ismet Bajramović još prije nekoliko mjeseci kazao je za “Večernjak” kako su potpisali s Vladom FBiH dogovor o smanjenju PDV-a na knjige, lijekove, temeljne prehrambene namirnice te da su za donošenje zakona koji će poboljšati status radnika. Iz Sindikata, su poručili da su za povećanje PDV-a po pitanju visokotarifne robe. Alkohol, cigarete, automobili, općenito, kako poručuju, “su luksuz u kojem bogati sloj društva u BiH uživa, a siromašni i dalje osiromašuju”. Svaki potez koji vodi prema povećanju stope PDV-a usporit će ekonomski rast i pogoršati životni standard građana, posebno umirovljenika i nezaposlenih. Ovakvo upozorenje sadržano je u najnovijem istraživanju Centra za zastupanje građanskih interesa, a uz medije poslano je i svim relevantnim institucijama vlasti u državi. S obzirom da su porezna opterećenja u BiH, promatrano kroz postotak bruto nacionalnog proizvoda (BDP), daleko najveća u odnosu na zemlje u regiji, a kvaliteta života građana BiH niska, iz udruženja poručuju da bi bilo kakvo povećanje stope PDV-a građane dovelo do ruba siromaštva.

Svjetska banka i PDV

Iz Centra za zastupanje građanskih interesa ističu “kako je ekonomski opravdano i moralno daleko ispravnije raditi na uštedi i učinkovitijem trošenju proračunskih sredstava, posebno uzimajući u obzir izdvajanja za plaće zaposlenih u javnoj upravi koja trenutačno iznose 3,2 milijarde KM ili 12,8 posto bruto nacionalnog dohotka (BDP), nego uvoditi veće stope PDV-a kako su neki stručnjaci, ali i političari, ranije predlagali. Spomenimo da je Svjetska banka još početkom godine predložila reforme za unaprjeđenje sustava javnih rashoda i prihoda u BiH te iste predstavila nedavno ministrima financija u BiH. Od njih traže rješavanje fiskalnih ograničenja i osiguranje fiskalne stabilnosti s ciljem postizanja uravnoteženog proračuna do 2015. No, kako bi se to i postiglo, Svjetska banka vidi rješenje u uvođenju dodatnih poreza te povećanju stope PDV-a. Tada su spominjali uvođenje veće stope PDV-a od 23 do 25 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?