OČEKIVANO

Nova vlast u Federaciji BiH neće biti formirana prije veljače 2011.

parlament
VL FOTO
14.10.2010.
u 08:08

Problem koji Softić predviđa odnosi se na formiranje Doma naroda jer dok ne bude okončano konstituiranje svake od deset županijskih skupština

Safet Softić, predsjedatelj aktualnog saziva zastupničkog doma Parlamenta FBiH, smatra da nova zakonodavna i izvršna vlast u FBiH vjerojatno neće biti konstituirana prije siječnja ili veljače iduće godine. Mjesec dana po službenom potvrđivanju rezultata listopadskih općih izbora održanih u BiH mogu biti verificirani mandati novoizabranim poslanicima u Zastupničkom domu Federacije i ta razina se bez većih poteškoća može ubrzo konstituirati nakon verificiranja.

Problem koji Softić predviđa odnosi se na formiranje Doma naroda jer dok ne bude okončano konstituiranje svake od deset županijskih skupština, iz njih ne mogu biti kandidirani izaslanici za tu parlamentarnu razinu. To dalje znači da ne mogu biti imenovani ni predsjednik Federacije i njegovi zamjenici, a u ‘začaranom krugu’ formiranja nove vlasti može onda biti i federalna Vlada.

Softić napominje da će brzina formiranja vlasti zavisiti od uspješnosti koalicijskih pregovora. Uoči izbora on je kao predsjedatelj najavio još jedno zasjedanje Zastupničkog doma u aktualnom sazivu, i to će se, prema njegovim riječima, dogoditi 20. listopada, kada će biti nastavljena nezavršena 33. sjednica i najvjerojatnije biti održana još jedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?