Savez protiv Hrvata

Nova alijansa radi prihvaćanja loših prijedloga ustavnih promjena

Butmir
AFP
20.11.2009.
u 23:00

U dijelu krugova međunarodne zajednice i domaće političke javnosti u potaji se stvara alijansa koja bi iz vlasti isključila ključne hrvatske političke stranke iz BiH.

Iako je do održavanja općih izbora u BiH 2010. ostalo nešto više od deset mjeseci, u dijelu međunarodnih organizacija i domaćih političkih krugova već su razrađeni planovi o stvaranju nove poslijeizborne alijanse koja bi se uspostavila po uzoru na rješenja iz 2000. godine.

Kako Večernji list doznaje, u sastavu nove alijanse koalirali bi dojučerašnji ideološki protivnici i, makar kod Bošnjaka, okosnicu bi činila crno-crvena koalicija koju bi predstavljali Socijaldemokratska partija i Stranka demokratske akcije.

Na državnoj razini alternativa se kod Srba traži u Partiji demokratskog progresa i Čavićevoj ili Kalinićevoj stranci.

Kod Hrvata ponovno bi se, po zamislila dijela arhitekata iz Ureda visokog predstavnika i neformalnih krugova, kao i 2000. u vlasti našla Narodna stranka Radom za boljitak te vjerojatno još jedna od manjih hrvatskih stranaka.

U Federaciji BiH bi se vlast također preslikala na sličan način kao na državnoj razini gdje bi iz igre bio izbačen jedan od HDZ-ova koji osvoji najveći broj hrvatskih glasova kao što se to dogodilo prije gotovo deset godina.

Prije ovoga poteza tadašnji voditelj misije OESS-a Robert Barry je promijenio izborna pravila kako bi se izigrali Hrvati i iz vlasti izbacila stranka HDZ BiH koja je tada osvojila više od 80 posto svih glasova Hrvata u BiH. Nakon toga uslijedio je još pakleniji plan koji je osmislio tadašnji američki veleposlanik Thomas Miller.

Hrvati su odgovorili Hrvatskom samoupravom, a međunarodna zajednica na kraju vlasti alijanse definitivno prekrižila Hrvate. Tada su naime Hrvati izgubili jednak broj ministarskih pozicija u Vladi Federacije i u načinu odlučivanja te je dopušteno Bošnjacima da donose odluke većinom.

Takvo što pokazalo se katastrofalnim za Hrvate, a bošnjačke stranke nastavile su pojačano, još s dodatnim podjelama Hrvata, ostvarivati veću dominaciju.

Posljedice ustavnih promjena koje je nametnuo na koncu vlasti alijanse Austrijanac Wolfgang Petritsch bile su vidljive i prilikom nedavnih nadglasavanja unutar Vlade Federacije BiH.

U vremenu kada se ponovno nude novi paketi ustavnih promjena, a koji su jednako smrtonosni za Hrvate, po dosadašnjem iskustvu, logično je da će se pokušati umanjiti njihova uloga u političkom odlučivanju.

Zato u vlasti, prema tim kreatorima novog političkog reljefa, neće biti mjesta za one hrvatske predstavnike i stranke koje će tražiti više za narod, nego one koji će pristati na manje, odnosno prihvatiti propali butmirski paket. Kod Hrvata se, a zvuči kao otrcana fraza, svaki izbori naglašavaju kao povijesni.

Dakako, da će izbori 2010. biti ponovno takvi i zbog toga novoj alijansi treba odgovoriti zajedništvom, a ne podjelama.

Ključne riječi

Komentara 19

MA
Mayhaelo
23:46 20.11.2009.

Hrvati u BiH ukoliko se ne ujedine sami će si biti krivi, a nikako sposobnost \'onih\' koji vide ovu jadnu radvojenost u Hrvata te to koriste za vlastito dobro. Pametan sagleda i snađe se. Treba još samo pričekati nešto sitno i vidjeti hoće li budalaštine popločane egomanijačkim nagonima prevladati nad zdravim razumom. Sretno!

OB
-obrisani-
23:13 20.11.2009.

Hrvati u BIH,ako se ne ujedine,konačno će propasti i biti nacionalna manjina.To znači da će si sami biti krivi.

BA
BanovinaHrvatska
22:05 23.11.2009.

Prakator, ideja ti je nerealna ,bori se za ono sto nam pripada i za ono sto imamo pravo ,ajde da BiH Hrvati dobiju prvo treci entitet pa cemo vidit dalje. A jeli ti oces 2 Miliona Bosnjaka i jos 1,3 Miliona Srba u Hrvatskoj ,ne hvala. Sto se BIH ticepunutarnja podjela po popisu stanovnistva iz 1991 godine prije etnickog ciscenja Hrvata iz srednje Bosneod strane Bosnjaka i posavine od strane Srba.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?