ISTRAŽIVANJE

Notari zarade 10.000 maraka mjesečno, a ekonomisti 1000 KM

akademija
VL FOTO
17.06.2011.
u 16:31

U BiH najvišu zaradu mogu donijeti ekonomski, farmaceutski, pravni i elektrotehnički fakultet, pokazali su rezultati istraživanja plaća u BiH

Sveučilišta u BiH raspisala su natječaje za upise studenata u novu akademsku godinu te će više od 100 tisuća mladih ove godine krenuti na bh. fakultete kako bi stekli stručno znanje. Zasigurno je najčešće pitanje budućih studenata, a i njihovih roditelja, koja su to zanimanja u BiH najisplatnija. Ne ulazeći u traženost zanimanja na bh. tržištu rada, portal Plata.ba donosi pregled moguće zarade koju donose određeni fakulteti.

Ekonomija i farmacija

Izgleda da u BiH najvišu zaradu mogu donijeti ekonomski, farmaceutski, pravni i elektrotehnički fakultet, pokazali su rezultati istraživanja plaća na spomenutom portalu. Generalno, osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku dobro zaraditi u budućnosti, ali i mogućnost da budu na birou budući da se prema podacima zavoda za zapošljavanje osobe ove struke najčešće registriraju kao nezaposlene.

U ovoj analizi nisu uzete u obzir pozicije u višem menadžmentu, jer se mogu obavljati s različitim diplomama, ali menadžerske funkcije su najplaćenije u BiH i često ih zauzimaju osobe sa završenom ekonomijom. Primjerice, lizing-direktor mjesečno zaradi oko 3000 KM, a financijski revizor 1700 KM. Diplomirani ekonomisti kao menadžeri za upravljanje rizicima mogu u prosjeku imati 1600 KM ili kao financijski menadžeri 1500 KM. Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.100 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1500 KM mjesečno.

Budući pravnici mogu očekivati prosječnu plaću u iznosu od oko 2100 KM mjesečno, ukoliko se odluče za obavljanje posla odvjetnika, a najbolje plaćeno zanimanje sa završenim pravnim fakultetom je notar, koji prema podacima s Plata.ba, imaju više od 10.000 KM mjesečno, kada se u mjesečnu platu uračunaju i svi bonusi i ostale beneficije.

Najbolja elektrotehnika

Ukoliko imate ambiciju studirati na nekom od tehničkih fakulteta, definitvno vam najveću zaradu u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike. Projekt-menadžer u telekomunikacijama zaradi prosječno oko 2000 KM, a IT projekt-menadžer 1900. Arhitektura i građevina donose manje plaćene poslove, međutim, ova analiza uključuje prosječne plaće u BiH, što ne znači da pozicije nisu više plaćene u zavisnosti od regije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?