PREOBRAĆENJE

Nogometaš NFL-a postao svećenik zbog Međugorja

medjugorje
Mile Pavlović
25.06.2010.
u 10:44

Nakon što je vidio kako je jedna žena u Š. Brijegu ustala iz invalidskih kolica, Michael je odlučio postati svećenik

Navijački huk tribina Giants stadiona u New Yorku ili čikaškog University at Buffalo stadiona, Michael Lightner, nekadašnji perspektivni mladi igrač američkog nogometa, u čije su se igračke potencijale zaklinjale najveće momčadi iz tamošnjeg NFL-a, zamijenio je molitvom i duhovnom meditacijom.

Slava, droga, alkohol

Dolare, medijsku popularnost, glamur, s kojima paralelno ide teški hedonizam, Michael, tada perspektivni student američkog koledža, zbog fizičkih predispozicija obećavajući materijal za najpopularniji sport u SAD-u, nakon dolaska u Međugorje odlučio je zamijeniti samostanskim životom. Te 1994., prisjeća se otac Michael, koji nas s dugom bradom i kosom više podsjeća na nekadašnjeg frontmena rock grupe Greateful Dead Jerryja Garciju nego na svećenika, u Međugorje je došao na nagovor svoje majke. Već tada, otkriva nam, na fakultetu je došao u doticaj s narkoticima, seksualno promiskuitetnim stilom života, s kojim je odlučio razvrgnuti. Duhovna inicijacija ovog korpulentnog igrača američkog nogometa, čiji je mladi život već došao pod svjetla medijskog zanimanja, nije tekla nimalo lako. “Prvi put sam u Međugorju za vrijeme ispovijedi spoznao Boga. Dotada sam vjerovao da je to izmišljotina stara 2000 godina s kojom se laže čovječanstvo. Vratio sam se na fakultet, ali jako promijenjen, povučen u sebe zbog onoga što mi se u Međugorju dogodilo. Tada sam imao velikih problema s prijateljima na fakultetu, koji se nisu slagali s mojom promjenom”, prisjeća se. Nekoliko mjeseci nakon prvog duhovnog šoka, odlučio je ponovno doći u Međugorje s majkom, koja inače u ovog hercegovačko mjesto dovodi hodočasnike iz SAD-a.

Oklada s Bogom

Upoznao je fra Jozu Zovku i prošao kroz njegove duhovne seanse, na kojima mu se, kako kaže, dogodio nesvakidašnji, sa znanstvene strane neobjašnjiv događaj, zbog kojeg je odlučio otići u sjemenište i postati svećenik. “Ispred nas je bila jedna žena u invalidskim kolicima u kojima je završila nakon teške prometne nesreće”, razotkriva nam neobičan događaj koji ga je odredio na svećenički poziv. U sebi sam, nastavlja Michael, osjetio Božji glas u kojem me pita hoću li, ako žena ustane iz kolica, ići u sjemenište. “Za nekoliko sekundi sam nakon toga rekao ne, ali nakon 20-ak minuta, dok je jedan svećenik molio, ponovno sam osjetio isti glas i kazao u sebi da ću otići u sjemenište ako ta žena nakon sedam godina ustane iz kolica, Nije prošlo ni pet sekundi, ona je ustala i počela hodati, opet sam u sebi tražio zahtjev, ako stane na stepenicu koju ja u glavi zamislim, idem u svećenike i stvarno je to napravila”, objasnio je. Nakon povratka u SAD nastavio je studij, ali obećanje nije odmah ispunio. Za nekoliko godina odlučio je održati obećanje i danas je svećenik nadbiskupije u Milwaukeeu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?