VINJETE

Njemačka će svoje autoceste godišnje naplaćivati 80 eura

angela merkel,sigmar gabriel
Reuters/PIXSELL
24.10.2013.
u 17:00

Ne plaćaju svi - bit će pošteđeni oni koji imaju automobil prijavljen u Njemačkoj

I Njemačka će sada naplaćivati svoje autoceste, objavio je jučer ugledni list Focus pozivajući se na najviše pozicionirane političare CDU-a i SPD-a koji dogovaraju veliku koaliciju demokršćana i socijaldemokrata.

Plaćaju ceste kroz gorivo

Unija i SPD usuglasili su se u pregovorima da će u četverogodišnjem mandatu investirati 11 milijardi eura u prometnu infrastrukturu, od čega bi sedam milijardi eura prikupili naplatom cestarina preko vinjeta od svih koji se koriste njemačkim prometnicama. Koliko će točno stajati vinjete, nije poznato, a nagađa se da bi godišnja vinjeta mogla stajati oko 80 eura, dok bi za tjednu trebalo izdvojiti oko deset eura.

Sestrinska stranka CDU-a, bavarski CSU, najavljivala je da neće potpisati novi koalicijski ugovor s Angelom Merkel ako se ne uvede naplata cestarina, ali samo za strance koji se voze njemačkim prometnicama. Čini se da su, po svemu sudeći, Angela Merkel i Sigmar Gabriel, šef SPD-a, dogovorili da će u Njemačkoj vinjetu morati imati svi, ali da će je ipak plaćati samo stranci. Merkel je vođu CSU-a Horsta Seehofera bila upozoravala da je naplata cestarine samo za strance pravno neizvediva, odnosno nije u skladu sa zakonima EU.

No sada su CDU i SPD očito našli način da zaobiđu europsku pravnu regulativu. Naime, do sada su u Njemačkoj vlasnici automobila plaćali cestarinu kroz veću cijenu goriva, odnosno nekom vrstom poreza na ceste. Prijedlog CDU-a i SPD-a je da svi koji imaju prijavljen automobil u Njemačkoj donesu potvrdu, a zauzvrat će dobiti svoju vinjetu bez dodatnih troškova. Za razliku od vlasnika automobila u Njemačkoj, svi stranci morat će platiti vinjetu. Zanimljivo će biti vidjeti kako će na ovo originalno rješenje reagirati Europska komisija.

Slovenija najskuplja

U Europi osam zemalja ima sustav naplate cestarina vinjetama. To su Švicarska, Austrija, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Rumunjska i Bugarska, a sada će se priključiti i Njemačka. Uz Hrvatsku cestarinu po dionicama naplaćuju Norveška, Irska, Portugal, Španjolska, Francuska, Italija, Poljska, BiH, Srbija, Makedonija, Grčka i Turska. Ostale europske zemlje ne naplaćuju svoje ceste. Prosječna dnevna vinjeta za automobil najskuplja je u Sloveniji (2,14 eura), a najjeftinija u Rumunjskoj (0,4 eura).

>> Rekordne vrućine prepolovile autocestu u Njemačkoj

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?