LAŽI I OBMANE

Nisu ispunili skoro niti jedno preizborno obećanje

kreševo
Zvonimir Čorić
14.06.2010.
u 09:25

A sada su novi izbori pred nama. Uz očekivani kolorit nacionalnih poruka, bit će vjerojatno i dosta novih obećanja za bolji život

Kada se samo četiri godine odvrti film unatrag i ovlaš podsjeti na obećanja koja su plasirale stranačke tvornice prije posljednjih općih izbora, ali u okviru ovoga četverogodišnjeg mandata od županija, entiteta i države, teško da bi bilo koja od političkih opcija mogla dobiti prolaznu ocjenu. Jedini pozitivan, bolje reći zajednički rezultat hrvatske su stranke polučile Kreševskom deklaracijom. HDZ BiH, koji je zadržao glavnu ulogu među Hrvatima na državnoj i federalnoj razini, stalno je najavljivao ustavne promjene.

Djelomičan je uspjeh bio sporazum iz Pruda koji je na kraju ipak doživio propast zbog odustajanja bošnjačke strane. Predsjednik ove stranke Dragan Čović u nekoliko navrata najavljivao je rekonstrukcije državne, federalne Vlade, preuzimanje županija u kojoj ga je koalicijska vlast HDZ 1990-HSP i Boljitka izbacila iz vlasti. Ništa od toga nije se dogodilo.

Čović, Ljubić, Jurišić

Da se ne radi samo o neispunjenim obećanjima, vrlo pozitivnu ulogu kadrovi ove stranke - državni ministar financija Dragan Vrankić i njegov kolega s razine Federacije Vjekoslav Bevanda - odigrali su u očuvanju ukupnog financijskog okvira i praktično spriječili potpuni slom države.

Silazak HDZ-a BiH s vlasti u trima hercegovačkim županijama pratila su obećanja nove koalicijske vlasti HDZ-a 1990-HSP-a BiH te Narodne stranke Radom za boljitak braće Lijanovića da će se pokrenuti kotač proizvodnje i ulaganja. Što zbog učinaka krize, što zbog nesnalaženja, samo u Županiji Zapadnohercegovačkoj gotovo su udvostručena dugovanja. Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić i premijer ŽZH obećavao je zaposlenja, potporu institucijama od nacionalnog značaja, a istodobno Sveučilištu u Mostaru ili bolnici iz te, uostalom kao i iz Hercegbosanske županije, nisu isplaćivane obveze i po 10 mjeseci.

Bolji život

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je u mandatu ministra prometa i veza obećavao početak gradnje autoceste, a ona nikada nije bila dalja od Hercegovine. Uz to, najavljivao je i osnivanje županijskih agencija za razvoj te u suradnji s Hrvatskom - gospodarskih agencija koje bi podupirale važne projekte. Ljubić je obećavao i osnivanje kreditno-jamstvenih fondova, otvaranje gospodarskih zona. Što zbog opstrukcija općina, ali prije svega zbog potreba izbornih obećanja, sve je ostalo na neispunjenim obećanjima. Najsnažniji pečat u vlasti ova je stranka ostavila u resoru poljoprivrede ministra Damira Ljubića. Značajno je povećano izdvajanje za poticaje i regionalno uravnoteženo izdvajanje novca.

A sada su novi izbori pred nama. Uz očekivani kolorit nacionalnih poruka, bit će vjerojatno i dosta novih obećanja za bolji život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?