Dogovor i nesporazum

Nismo protiv trećega, pozivamo Bošnjake za dogovor o vlasti

Covic_Ljubic_Dodik_Bosic
Zoran Grizelj
23.12.2010.
u 12:35

Čović, Ljubić, Dodik i Bosić odgovorili na platformu SDP-a koju su ocijenili neprihvatljivom

Čelnici četiriju najvećih hrvatskih i srpskih stranaka u BiH, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) usprotivili su se na jučerašnjem sastanku u Mostaru ustroju vlasti na svim razinama bez legitimnih predstavnika triju naroda i odbacili platformu koju je ponudio SDP, a kojoj su se priklonile SDA, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka Radom za boljitak, koje su osvojile maleni broj glasova Srba i Hrvata. Stranke su pozvale bošnjačke stranke u BiH - SDP BiH i SDA - da sljedećeg tjedna organiziraju zajednički sastanak u institucijama BiH na kojemu bi se pokušao napraviti dogovor o vlasti i reformama. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je bio domaćin susreta, ocijenio je da sastanak najvećih hrvatskih i srpskih stranaka nije ‘protiv treće strane’ te da predstavlja izniman iskorak kako bi se vlast nakon posljednjih izbora uspostavila u pravcu stabilizacije ukupnih prilika.

 

SDP izbjegao federalizaciju

 

- Jedini način da se stvori stabilna vlast na svim razinama, koja će biti u stanju provoditi krupna politička pitanja i reforme jest da legitimni hrvatski, bošnjački i srpski predstavnici budu u vlasti. Sve drugo vodi u nestabilnost, rekao je Čović nakon jednoipolsatnog sastanka u Mostaru.

 

Predsjednik RS-a i čelnik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je neprihvatljivim platformu koju je predložio SDP jer vodi pokušaju bošnjačke majorizacije Srba i Hrvata.

 

“Za nas ništa ne predstavlja platforma SDP-SDA, ona je sastavljena na otpadu želja propalih prijedloga međunarodne zajednice s raznih dosadašnjih skupova”, rekao je Dodik. Dodao je da će ta stranka poduprijeti samo hrvatske kandidate za ministre u Vijeću ministara BiH koje predloži hrvatski blok HDZ-a BiH i HDZ 1990.

 

“Za predsjednika Vijeća ministara jedino ću podržati Hrvata iz bloka HDZ-a BiH - HDZ 1990, a ne nekog kamufliranog Lagumdžijinog Hrvata”, rekao je Dodik i pojasnio da je SDP bošnjačka stranka.

 

Čelnik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je kako buduća vlast mora okupiti ključne predstavnike iz triju naroda kako bi se izbjegla kriza. Mislim da smo bliže uspostavi vlasti u BiH oko ekonomskih i političkih poruka EU-a.

 

“Kao legitimni predstavnici naroda podržavamo da se što prije izmijeni Izborni zakon kako bi svima omogućio izbor nacionalnih predstavnika”, rekao je Ljubić. Pojasnio je da SDP u platformi nije uvažio ključni zahtjev HDZ-a 1990 da se BiH federalizira na više federalnih jedinica od kojih bi jedna bila većinska hrvatska, što je i razlog razilaženja.

 

Zajednički susret

 

- SDP govori o unitarnom konceptu države, koji je za nas neprihvatljiv. Pri tome sadašnji pokušaj formiranja vlasti govori o konceptu unitarizacije i sutra potencijalno uspostave vlasti bez cijelog jednoga naroda, što je neprihvatljivo”, rekao je Ljubić. Sudionici mostarskog sastanka najavili su da će dvije hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990 uputiti službenu inicijativu najvećim strankama iz triju naroda za održavanje zajedničkog sastanka o mogućnosti uspostave vlasti i reformi, i to 28. ili 29. prosinca u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar bucalo
bucalo
00:06 24.12.2010.

Hrvati samo ne odustajte sad nema odmicanja

PA
park
20:17 23.12.2010.

Pitanje za oba HDZ_a ? Jeli Vlajki legitimni pripadnik ili predstavnik Hrvatskog naroda , i šta je sa onih Hrvata koji se kandiduju za ministarska mjesta u vladi RS , jesuli oni predstavnici ili pripadnici svog naroda. Mada nemam ništa protiv političkog opredjeljenja pomenutih bilo bi \"mudro\" odgovoriti radi preispitivanja stava prema drugim Hrvatima koji ne pripadaju pomenutim strankama.

AN
Ana33
15:50 26.12.2010.

Ako sada Hrvati i Srbi ODUSTANU od \"rotacije\". NIKAD više neće imati značajniju ulogu u BiH!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?