POSJETA MILANOVIĆA

Nisam došao po glasove nego zbog suradnje

milanovic
VL FOTO
27.02.2012.
u 15:23

Premijer Zoran Milanović je kazao da se pred hrvatskom vladi nalazi veliki broj pitanja vezanih za bilateralne odnose s BIH

Premijer Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je u  dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Milanoviću i delegaciji iz RH  na platou ispred zgrade institucija BiH upriličen je svečani doček.  U ime domaćima gsote iz Republike Hrvatske dočekao je Vjekoslav Bevanad, predsjedatelj Vijeća ministara. On je premijeru Zoranu  Milanoviću na izbornoj pobjedi i konkretnim koracima koje je poduzela njegova vlada u rješavanju ključnih problema. Nakon razgovora koje je vodio s hrvatskim kolegom, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda je kaza da su tijekom razgovora spomenuta  skoro sva otvorena pitanja od koji se neka  skoro dvadeset godina ne rješavaju.

BiH mora stati na noge

- Njih je moguće riješiti samo razgovorima, kazao je Vjekoslav Bevanda te je dodao kako je u tom kontekstu potrebno razvijati suradnju između dvije zemlje preko resornih ministarstava.  Premijer Zoran Milanović je kazao da se pred hrvatskom vladi nalazi veliki broj pitanja vezanih za bilateralne odnose s BIH, a ukoliko bi se riješio samo dio tih pitanja, moglo bi se tek tada govoriti da je nešto i napravljeno, kazao je Milanović. Nisam došao po glasove, dakle politički gledano, došao sam isključivo radi suradnje i razgovora oko godinama otvorenih pitanja.  Ne dolazim ni kao mentor, jer to ne volim. BiH ima i i imala je dosada previše mentora. Vrijeme je da stane na svoje noge, a to će odlučiti sama BIH, kazao je premijer Zoran  Milanović.

Problemi se nisu rješavali

Obzirom na činjenicu da će službeno u BiH provesti dva dana, Milanović se konkretno osvrnuo na sarajevski posjet. U sarajevskom dijelu mog posjeta orijentirani smo na ono što smatramo institucijama demokratske vlasti BIH. To jeste dosta formalno, stoga me neće čuditi ukoliko bude prigovora zašto sam se s nekim našao a s nekim ne. Ovo što radimo, radimo u najboljoj namjeri, a pitanja je mnoštvo: infrastruktura, prometni prvaci, poslovi hrvatskih poduzeća u BIH, granični prijelazi, jesu dovoljna samo dva europska prijelaza ili bi ih trebalo više, most u Gradišci, također važno ekološko pitanje za Hrvatsku je i rafinerija nafte u Bosankom Brodu koja je zagađivač, to je za hrvatsku javnost problem kao i prometni pravac, takozvani shengenski koridor, a koji spaja južni dio Dubrovačko neretvanske županije s hrvatskim teritorijem, a da to ne smeta BIH. O tome se mora razgovarati , jer to su problemi koji se neće riješiti sami od sebe, istaknuo je Milanović. Hrvatski premijer je također kazao kako je Luka Ploče i dalje „zaboravljeni“ problem. Petnaest godina pratim to pitanje i do danas mi neki odgovori nisu jasni. Stoga je status luke Ploče potrebno riješit za  zajedničku korist, jer taj resurs je u hrvatskom vlasništvu, no bez BIH Luka Ploče nema  smisla, kazao je Milanović. 

Nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara,  Milanović se susreo i s članovima Predsjedništva BIH. Razgovori su vođeni iza zatvorenih vrata, a nakon toga uslijedio je radni ručak s domaćinom, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
mošnjo
16:37 27.02.2012.

Čuo sam da se kao Lagumđija neželi sastati s Milanovičem zato sto sastaje sa strankama HNS-a,valjda je htio da mu on određuje skim če se sastati,da na bazi kvazisocijeldemokracije ima pravo na sastanak,a nezna koju stetu čini ovom narodu bih,i dokazuje da je teski balkanac nekulturni,da nezna nista o bilateralnoj politici i opčenito o politici dijeloga več koristi stare trikove opstukcija i optuzbi ko je prvi sta rekao,to je sramotno ,neodgovorno i bezobrazno...takve podrzavaju HSP i LIjanoviči,,koji sad kazu da nisu za Helezov zakon,ali su ga prije izglasali što pokazuje o kakvim je političarima rijeć..naniječe nepopravljivu stetu Hrvatskom narodu ..tu je i NHI..koji se usutio jer nezna na koju bi stranu...

Avatar bucalo
bucalo
23:33 27.02.2012.

kazu da je za rucak imo teletinu jerbo se u sarajevu ne smi jest krmetina pa je onda drug zoka otisa malo kod svoji u tg da pojede ka prasac kad nesmi u hr ne da mu cacic kaze grize ga dok mu ne izadje iz supka

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?