INTERVJU

Neusvajanje statuta poraz je NS-a BiH, a kumovale su mu Fifa i Uefa

iljo
VL FOTO
03.04.2011.
u 17:05

Dopredsjednik NS-a BiH govori o suspenziji NS-a BiH od UEFA-e i FIFA-e, objašnjava razloge te najavljuje moguće korake koji će se poduzeti prema NS-u BiH

Iako je javnost u jednom dijelu BiH očekivala da će ishod glasovanja na Skupštini NS-a BiH biti drukčiji i da će se izmjene i dopune Statuta koje su ponudile FIFA i UEFA usvojiti, to se nije dogodilo i uslijedila je najavljena suspenzija. Kako bi donekle rasvijetlili ovu problematiku koja se u pojedinim medijima plasira jednostrano, postavili smo nekoliko pitanja sudioniku Skupštine, predsjedniku NS-a FBiH Ilji Dominkoviću koji je rado odgovorio, uz naglasak da nikada ne izbjegava medije, kako su prenijeli neki mediji.

- Sigurno da je ovo poraz NS-a BiH u odnosu na ono što se godinama radilo na izmjenama i dopunama Statuta, ali moramo priznati da su tu i svjetska i europska nogometna asocijacija dosta kumovali, s obzirom da su u posljednji trenutak ukinuli amandmane koje je 16. srpnja prošle godine jednoglasno usvojilo svih 56 delegata, a riječ je o amandmanima o odlučivanju u radu Skupštine i Izvršnog odbora NS-a BiH. Da bih bolje objasnio, prema ovim amandmanima ne može se odlučivati bez sudjelovanja u odluci sve tri strukture u NS-u BiH, tj. bez delegata iz područnih NS, županijskih saveza u Federaciji, ili kraće rečeno, bez sudjelovanja Bošnjaka, Srba i Hrvata ne bi se donosile krucijalne odluke.

Odbijanje FIFA-e i UEFA-e da uvrste u materijal već usvojene amandmane, mi iz županijskih saveza došli smo u takvu situaciju, nakon punih 11 godina, da bismo mi svojim glasovanjem eliminirali mogućnost da Hrvati sudjeluju u tako vitalnim odlukama. Mislim da bi to bilo krajnje nekorektno, neprimjereno i neočekivano, tako da je za mene ovaj ishod glasovanja bio najveći razlog neuspjeha Skupštine, ne samo zbog ukidanja Predsjedništva nego mnogo više zbog neodobravanja usvojenih amandmana da se uvrste u projekt,

Zanimljivo je da su svi delegati prije mjesec dana dobili materijale iz FIFA-e koji su jednostavno sadržavali ultimatum „uzmi ili ostavi“.

To je ono što je još više začudilo delegate na Skupštini, jer se oni vjerojatno u životu s time nisu susreli, ali to je isto dokaz koliko su FIFA i UEFA imperativno i ultimativno nastupili kad je u pitanju glasovanje o izmjenama i dopunama Statuta, a i sama činjenica da njihovi predstavnici nisu sudjelovali u Holiday Innu kad se o tome odlučivalo i njihovo nesudjelovanje je jasno govorilo da su oni stavili imperativ „uzmi ili ostavi“. Da su bili prisutni, onda bi oni mogli delegatima objasniti zašto se nešto ne odobrava ili zašto se treba mijenjati. Ne, oni to nisu željeli nego su prepustili na svijest i volju delegata da odluče o ishodu ove skupštine.

Da je ishod glasovanja bio pozitivan, što bi kasnije uslijedilo i bi li bilo ponovno rotacije u Predsjedništvu?

Mnogi u tome griješe, jer mi već devet godina imamo predsjednika Saveza i dvojicu dopredsjednika.

Suština ove promjene u Predsjedništvu jest, što javnost vjerojatno ne zna ili se ne želi da javnost to dozna, ukidanje rotacije u Predsjedništvu u trajanju od 16 mjeseci. Prijedlog je da mandat predsjednika bude četiri godine, kao i dopredsjednika. To je ta promjena, a rotacija bi i u novom prijedlogu postojala između predstavnika iz entiteta, tako da bi nakon predstavnika iz entiteta Federacije došao red na predstavnika RS-a.

Koliko su moguće spekulacije da bi se u tom slučaju preslikali potezi iz politike da na mjesto Hrvata iz županijskih saveza dođe netko od podobnih Hrvata iz županijskih saveza?

Smatram da je to potpuno nerealno razmišljanje, naravno ako se to krije u projektu. To nigdje ne piše, međutim smatram da bi to u praksi bilo nemoguće. Objektivno je da bi iz županijskih saveza koji bi mogli dati predsjednika najvjerojatnije bili iz ZHŽ-a, HBŽ-a, PŽ-a, HNŽ-a ili SBŽ-a, ali iz hrvatskog dijela. Da bi se nametnulo iz neke druge strukture, mislim da bi se moralo doći u mnogo veće zahvate izmjena i dopuna u Statutu.

Što po vama slijedi?

Nažalost, nakon ovih odluka bili smo svjesni, a vjerujem i cjelokupne strukture NS-a BiH, da nas sljeduju odluke Izvršnog odbora Fife i Uefe jer od 1. travnja uslijedile su automatske suspenzije. Vjerujem da će FIFA i UEFA brzo reagirati i svjesni neusvajanja statuta donijeti odluke kojima će moći funkcionirati Savez. U kakvom će to obliku biti, s kojim ljudima i s kojim novim odborom, vidjet ćemo, ali bih želio da to bude što prije i da se od sankcija izuzmu reprezentacija i klubovi koji se izbore za europska natjecanja, jer smatram da bi to u ovom trenutku bilo dosta negativno i ne bi imalo apsolutno nikakve koristi. Što se tiče ostalih, moram naglasiti da FIFA i UEFA moraju dobro razmisliti u kojem će smjeru ići kako bi se došlo do funkcioniranja Saveza i nogometa na cijelom prostoru što smo do sada imali. Znače neke akcije i mjere koje ne bi osigurale funkcioniranje i odigravanje prvenstvenih utakmica na cijelom prostoru naše zemlje, sigurno da bi bili korak natrag i Fife i Uefe, a ne korak naprijed što oni žele.

U javnosti kruže dvije kombinacije kako će sve izgledati nakon suspenzije. U jednoj je to automatsko eliminiranje svih klubova na europskoj sceni, pa čak i reprezentacije, a u drugoj bi sve završilo na postavljanju specijalnog tima ljudi koji bi vodio Predsjedništvo.

To su sve nagađanja! Znači Izvršni odbor Fife i Uefe, odnosno njihova administracija osmislit će kako provesti ovu odluku nakon što statut nije usvojen i oni su ti koji moraju napraviti taj projekt.

Mislim da je ovo više medijsko nagađanje i kroz razgovor i kroz razmišljanje što će biti i kako će biti, a vjerujem da ćemo odluku dobiti idućih dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?