PREUZIMANJE NEUMA

Neum meta, privatizacija s ciljem potpune kontrole

neum
VL FOTO
27.08.2011.
u 11:00

Sljedeći korak u ovladavanju Federacijom BiH od SDP-a i pojedinaca iz SDA bliskih Lagumdžijinoj stranci jest osvajanje Neuma i potčinjavanje Sarajevu

Izjavu zastupnika u državnom Parlamentu i člana Predsjedništva SDA Šemsudina Mehmedovića kako se nova nelegalno formirana Vlada u FBiH najviše bavi promjenama u nadzornim odborima javnih poduzeća, potvrdili su i njezini ministri i premijer donošenjem novih uredbi, preko kojih žele uvesti apsolutnu političku kontrolu u kompanijama s većinskim državnim vlasništvom. Da je to činjenica, svjedoče donesene odredbe članaka uredbe o vršenju ovlasti tijela FBiH u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala, a koje se odnose na izbor nadzornog odbora na rok do 60 dana, odnosno izbor vršitelja dužnosti članova uprave javnih poduzeća na rok do šest mjeseci.

Ovladavanje materijalnim i financijskim resursima javnih poduzeća osnovni je cilj koji je platformaška Vlada, predvođena SDP-om, od proglašenja izborne pobjede sebi zacrtala. O milijunskim iznosima odlučivat će uzak krug stranačkih istomišljenika, koji će uz to donositi odluke kada, kako i kome prodati javna poduzeća preko privatizacije. Uvođenje političkog monopola u javnim poduzećima, gdje je glavni titular FBiH, najviše će štetiti malim dioničarima, zatim općinama i županijama s hrvatskom većinom.

Neum nedosanjani san

S druge strane, iza svega se krije pokušaj centralizacije vlasti i potpuno razvlašćivanje ingerencija koje pripadaju županijama u Federaciji. To se posebno odnosi na županijske s većinskim hrvatskim stanovništvom. Naime, prema izvorima, sljedeći korak u osvajanju Federacije od SDP-a i pojedinaca iz SDA bliskih Lagumdžijinoj stranci, jest osvajanje Neuma, ne naseljavanjem stanovništva, nego ekonomskim potčinjavanjem Sarajevu. Ono što nije uspjelo prije nekoliko godina, a riječ je o dovođenju bošnjačkih „ulagača“ u Neum, uz prethodnu kupovinu hrvatske zemlje u Neumu, ovaj put je u planu dovođenje ulagača koje će kontrolirati Vlada.

Prvotno nije uspjelo iz razloga što je privatizacija u Federaciji BiH de facto neuspio proces. Kako je zadnjih nekoliko godina u glavni grad ušlo prilično kapitala iz Turske i pojedinih arapskih zemalja, što je vidljivo i o čemu se šuti, ti isti ulagači po svemu sudeći trebali bi osvojiti i Neum. Kako smo doznali, usporedo s planom u bošnjačkim krugovima još uvijek je prioritet gradnja luke u Neumu, čemu se protivi domaće stanovništvo i Općina.

Isto tako, platformaši ne odustaju ni od pojedinih objekata u Neumu, ali ni u Hercegovini, o čemu svjedoči nedavno donesena odluka Upravnog odbora APF-a o objedinjenoj listi poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH u koju su uključena i poduzeća s dvojno iskazanom imovinom/kapitalom, i to: TKA Cazin - pokrenut likvidacijski postupak, Cartonprint Stolac – privatiziranje, UTP Sunčana obala Neum – sudski spor, Borac Uskoplje/G.Vakuf – tužba za raskid kupoprodajnog ugovora, Borac Katarina Jajce – tužba za raskid kupoprodajnog ugovora, Hotel Zenit BRO Neum sudski spor, HTP Stella sallus Neum - sudski spor, Pan Papirna industrija Čitluk - sudski spor, Energopetrol d.o.o. Mostar/Petrol d.d. Ljubuški - u tijeku utvrđivanje vlasničke strukture, i UTP Odmaralište Neum - neaktivno poduzeće. Nije teško zaključiti da je Neum sljedeća točka u Federaciji koju će platformaši pokušati ekonomski okupirati.

Konačna odluka na Vladi

Kako dosadašnji rezultati, mjereni po opsegu privatiziranosti državnog kapitala i po postprivatizacijskim rezultatima, zbog niza objektivnih i subjektivnih okolnosti, nisu zadovoljavajući, Vlada FBiH sačinila je plan privatizacije poduzeća, što bi trebala biti luka spasa. Izostali su očekivani rezultati promjene vlasništva, a prije svega, efikasnost privređivanja, povećanje opsega financiranja, zapošljavanja...

Nije teško zaključiti da je privatizacijom FBiH inkasirala malo novca u gotovini, što je problem. Konačnu riječ o planu privatizacije i listi poduzeća za privatizaciju u 2011. treba dati Vlada Federacije BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

VP
VP1982
12:20 27.08.2011.

E Prijatelji dovoljno ste razgovarali.. Nece od te vlasti nista biti. Proglasi te Hrvatsku Drzavu Herceg-Bosnu. Ozbiljno!!! To Hrvati zele i nista drugo. Cega se bojite? Neum ce biti i ostati HRVATSKI GRAD

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?