Nema zastare

Nema zastare – Bajić će istražiti Slavka Linića zbog Tržnica

linić
Jurica Galoić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
20.12.2010.
u 10:00

Prijave su već podignute protiv Vojka Obersnela i Slavka Franolića. DORH: Zbog složenosti slučaja, ne možemo reći kad će odluka biti donesena

Politički projekt predsjednika Ive Josipovića o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala testirat će se na njegovu dojučerašnjem stranačkom kolegi Slavku Liniću. Radi se o slučaju “Riječkih tržnica” zbog kojega je policija, smatrajući da su vodeći riječki esdepeovci poslujući Tržnicama počinili nezakonitosti, podnijela kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Rijeke, Vojka Obersnela i vlasnika Tržnica Ivana Franolića.

Protiv Slavka Linića koji je 1993. tada kao gradonačelnik Rijeke, započeo proces privatizacije Tržnica policija nije poduzela kazneni progon i to, kako su rekli, zbog zastare. Oko ovoga slučaja početkom godine izbio je velik skandal. Pod optužbom da je pogodovao riječkim esdepeovcima i predmet Tržnica držao u ladici, smijenjen je dotadašnji županijski državni odvjetnik u Rijeci, Doris Hrast, a slučaj je iz riječkog prebačen Državnom odvjetništvu u Osijeku.

Kako slučaj još uvijek nije završen, počelo se govorkati da se “Riječke tržnice” ponovno sele, ovaj put iz Osijeka u Zagreb. No, u Državnom odvjetništvu to demantiraju.

Predmet ostaje u Osijeku
– Nije točno da se predmet seli i nije točno da se u tom predmetu ništa ne radi. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku provjerava pojedine činjenice u spisu koje su za sada sporne posebice vezano za pretvorbu i privatizaciju – kaže Martina Mihordin, glasnogovornica Državnog odvjetništva RH.

– S obzirom na složenost izvida u ovom predmetu, te teškoće u svezi pribavljanja dokumentacije s obzirom na protek vremena, ne možemo dati određeni odgovor kada će izvidi u predmetu biti dovršeni i donesena državnoodvjetnička odluka – zaključila je Mihordin, iz čije izjave nedvojbeno proizlazi da se, s obzirom na to da su prihvaćene promjene Ustava po kojima kriminal počinjen u pretvorbi i privatizaciji ne zastarijeva, ipak preispituje odgovornost Slavka Linića. Naime, kada je 17 godina star slučaj Tržnica (toliko je prošlo od kada su Linić i Franolić potpisali ugovor o korištenju) aktualiziran, ušao je u niz od tri slučaja kod kojih se u kratkom razdoblju optuživalo vodeće esdepeovce za kriminal.

Odustali od Mršića i Picule
Podsjetimo, prijava je bila podnesena i protiv gradonačelnika Koprivnice, Zvonimra Mršića zbog odmarališta Podravke, te bivšeg gradonačelnika Velike Gorice, Tonina Picule zbog sportske dvorane. U SDP-u su te prijave ocijenili politički motiviranima, i nastojanjem da se, u jeku afera gdje su glavnoosumnjičeni za korupciju prvi ljudi HDZ-a, stvori dojam kako su ipak svi isti. Izbila je žestoka polemika u kojoj je dominirala Linićeva izjava koji je ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka u više navrata nazvao špijunčinom. Nakon nekog vremena prijave protiv Picule i Mršića odbačene su, ali se o Liniću tek počinje “kopati”.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije