SASTANAK

Nema dogovora oko proračuna, SDA se povlači iz Vijeća ministara

sastanak
Dejan Moconja
23.05.2012.
u 13:43

Predsjednik SDA Sulejman Tihić najavio je da ova stranka sutra neće podržati proračun

Šestorica lidera bh. političkih stranaka nisu dogovorili proračun ni na današnjem sastanku čiji je domaćin bio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić najavio je da ova stranka sutra neće podržati proračun. Stranka demokratske akcije ne može prihvatiti ovakav budžet i mi ćemo sutra glasati protiv", kazao je nakon sastanka "šestorke" predsjednik SDA Sulejman Tihić. SDA će glasati protiv jer, pojasnio je, SDA nije učestvovala u pravljenju fiskalnog okvira i budžeta, ministri iz ove stranke su preglasani u Vijeću ministara BiH i u Predsjedništvu BiH.

"Smatramo da je ovaj budžet nedostatan za funkcioniranje države BiH i da će ugroziti njen rad i put BiH ka EU i NATO-u. Stranci demokratske akcije uvijek je država na prvom mjestu, a onda entiteti", rekao je Tihić. SDA je, podsjetio je, uvijek bila faktor rješavanja problema, a ne kreiranja istih.

"Ukoliko ostale stranke smatraju da takva stranka ne treba da bude dio parlamentarne većine oni mogu donijeti takvu odluku. Mi nećemo nikada raditi protiv interesa države", istakao je Tihić.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je u izjavi za medije nakon sastanka pojasnio da je "na stolu" bilo nekoliko prijedloga, ali da nijedan nije zadovoljio predsjednika SDA Sulejmana Tihića. On je, kako je pojašnjeno, tražio povećanje budžetskog okvira za 47, odnosno, 38 miliona KM, ali o ovome nije postignut dogovor.

"Postojao je i prijedlog da se napravi korekcija u dijelu sredstava koji se odnosi, prvenstveno, na policijske organe, koordinaciju policije i izbjeglice, ali ni ovo nije dobilo podršku. Također, predloženo je i da se rebalansom budžeta otvori mogućnost da se ovo pitanje riješi, ali ni tu nije postignuta suglasnost", pojasnio je Lagumdžija. Nakon ovoga, ostale su još dvije mogućnosti: odluka o prijevremenom financiranju ili usvajanje ovakvog budžeta uz protivljenje članova SDA.

"Sutra će biti glasanje o budžetu i ono predodređuje sudbinu buduće koalicije na nivou Vijeća ministara BiH", rekao je Lagumdžija. Kada je u pitanju presuda "Sejdić-Finci", šestorka je odlučna da u narednom periodu dođe do rješenja da bi već u junu  bila stavljena točka na ovaj problem. Lideri su dogovorili pitanja vojne i državne imovine, pitanje razvojačenih i umirovljenih pripadnika Oružanih snaga BiH, te se načelno složili da izbori u Srebrenici trebaju biti fer i pravedni.

Na sastanku koji je danas održan smo radil vrlo ekspeditivno i našli rješenja za nekoliko važnih pitanja te su me rezultati sastanka ugodno iznenadili, kazao je Milorad Dodik. Prije svega, ovo se odnosi na sporazum o vojnoj/državnoj imovini.

"S druge strane, zakon vezan za pripadnike OSBiH je nešto što je već ranije bilo dogovoreno, a danas i apsolutno potvrđeno. Ovaj zakon će već sutra biti stavljen na glasanje u PSBiH", rekao je Dodik. Uvjeren je da će sutra biti usvojen budžet institucija BiH.

"Zahtjev SDA je po meni više političko nego suštinsko pitanje. Jasno je rečeno da je budžet najvažnija točka ove političke strukture i da onaj tko ne podrži budžet sam sebe diskvalificira iz sastava Savjeta ministara BiH", pojasnio je Dodik.

Suština dogovora jest da će pet stranaka sutra podržati proračun institucija BiH, što znači da ćemo do kraja ovog mjeseca imati proračun, kazao je novinarima nakon sastanka "šestorke" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Ipak, ostavio je i mogućnost da "još stranaka sutra glasa za proračun".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?