NOVI PROBLEM

Nema cjepiva protiv tetanusa, rubeole, morbila

Cjepivo
Reuters/PIXSELL
11.07.2013.
u 09:18

Roditelji diljem BiH su u panici jer djeca ne mogu primiti cjepivo koje je u obveznom kalendaru cijepljenja

Iako spadaju u obvezno cjepivo za djecu te bi u svakom trenutku trebala biti dostupna cjepiva HIB, MRP (cjepivo protiv morbila, rubeole i zaušnjaka) i polio kapi trenutačno se ne mogu nabaviti nigdje u Federaciji BiH.

Obvezna imunizacija

Roditelji su u panici budući da navedeno cjepivo spada u obvezan kalendar cijepljenja, te se zna do koje dobi ju djeca trebaju primiti. Prema kalendaru obvezne imunizacije od 0 do 18 godina koji je nalijepljen na jednom od Domova zdravlja u FBiH, stoji kako se prvo cjepivo HIB djetetu daje s navršena 2 mjeseca, zatim s navršena 4 mjeseca, pa s navršenih 18 mjeseci. Prema istom ovom kalendaru, koji stoji kao podsjetnik za roditelje, prvo cjepivo MRP se djetetu daje s navršenih 13 mjeseci. Ako uzmemo u obzir činjenicu da spomenutih cjepiva nema već duže vrijeme, s pravom se roditelji pitaju je li zdravlje njihove djece ugroženo, te bi li kalendarske podsjetnike za obvezno cijepljenje trebalo dostaviti institucijama nadležnim za nabavu cjepiva. “Cjepivo HIB nemamo zbog toga što nam ih nabavljač još nije dostavio i kasni s isporukom, rekla je Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja. Ona je istaknula kako očekuju da ovo cjepivo bude na stanju krajem srpnja ili početkom kolovoza.

Nema posljedica

- Roditelji trebaju znati da će djeca primiti dozu čim cjepiva stignu i bit će obaviješteni o tome na vrijeme. Ako cjepivo ne bude primljeno na vrijeme, to ne može ostaviti nikakve posljedice, kazala je Ravlija.

Ona je navela da će biti izmijenjen pravilnik, kojim će biti definirano da dijete prima cjepivo i poslije navršene druge godine, odnosno da kompletno cijepljenje bude završeno do pete godine. Istu muku muče i u Republici Srpskoj gdje su također domovi zdravlja ostali bez ovih cjepiva, kao i bez cjepiva protiv tetanusa. Naime, pored djece ugroženo je zdravlje i svih ostalih građana, budući da u zemlji nema ni cjepiva protiv tetanusa. U slučaju nezgode zbog koje je potrebno primiti cjepivo protiv tetanusa, pacijent se mora sam snaći.

- Cjepiva protiv tetanusa nema jer ih sada nabavljaju zdravstvene ustanove koje provode cijepljenje, izjavila je medijima Jelena Ravlija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?