Rekonstrukcija

Nelegalnu vlast morate smijeniti na legalan način

Sastanak
02.01.2013.
u 09:33

Budimir, Kebo i Pudarić nisu sugovornici jer je SIP rekao da nisu legalno izabrani u Parlamentu Federacije BiH

Čelnici četiri političke stranke, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SBB-a BiH Fahrudin Radončić, pohodit će početkom sljedećeg tjedna visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka, posebnog predstavnika Europske unije u BiH Petera Sorensena i američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona kako bi ih pozvali da podrže rekonstrukciju vlasti budući da je to izraz nove parlamentarne većine koja uz to održava i nacionalni legitimitet.

Prava adresa

I oni konačno dolaze na pravu adresu tražiti da međunarodna zajednica omogući normaliziranje vlasti u Federaciji BiH nakon prošlogodišnjeg tsunamija s raspadom koalicije. Prije godinu i osam mjeseci jedan od ovih predsjednika imao je razloga za kratkotrajno slavlje jer je upravo on dobio mogućnost uspostaviti vlast kršeći sve demokratske, zakonske i ustavne okvire, a danas s kolegama Čovićem, Ljubićem i Radončićem praktično traži da međunarodna zajednica ispravi pogrešku. Dovoljno se samo podsjetiti zbivanja iz ožujka 2011. kako bi se izvukao zaključak što bi trebao poduzeti Inzko. Unatoč ustavnoj obvezi da u roku od mjesec dana izaberu izaslanike za Dom naroda Federacije BiH, ni jedna županija to nije učinila na vrijeme. Tri većinske hrvatske županije nisu ih izabrale čak niti u ožujku. A onda je SDP-ova crveno-crna koalicija HSP - Boljitak - SDA kršenjem ustava i zakona izabrala predsjednika Federacije BiH i dvojicu dopredsjednika. Središnje izborno povjerenstvo, jedina državna institucija u BiH koja je uz Sud BiH zadužena za provedbu izbornog procesa, poništila je izbor Živka Budimira, Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića. No, kako takva odluka nije odgovarala SDP - SDA koaliciji kojima je ključni sponzor bila američka i turska administracija, visoki predstavnik odlučio je poništiti odluku Središnjeg izbornog povjerenstva ističući da će njegova odluka biti privremenog karaktera.

Nelegalna vlast

Nakon sloma političke platforme, sada kada postoje svi uvjeti za izbor legalne i legitimne vlasti, a politička kriza dosegnula je vrhunac međunarodni dužnosnici, prije svih veleposlanik Moon i visoki predstavnik Inzko pozivaju na razgovore s Budimirom, Kebom i Pudarićem. Logika da nelegalni predsjednik i dva dopredsjednika uspostavljaju legalnu vlast ne daju razloge optimizma u dogovor.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
16:17 02.01.2013.

...uskoro vise nece biti nikakve vlasti. Ta "drzava" je pred financiskim kolapsom. Vec duze vrijeme je u komi,aparati je odrzavaju na zivotu. Povremeno je ozive umjetnim disanjem i elektro sokovima!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?