Parlament FBiH

Neizvjesno rješenje “predsjedničke krize” u Federaciji

Parlament
09.05.2013.
u 09:07

Parlament FBiH za sada nema rješenje za izlaz iz situacije u kojoj se našao ovaj entitet nakon uhićenja “šefa izvršne vlasti” Živka Budimira

Parlament Federacije BiH za sada nema rješenje za izlaz iz situacije u kojoj se našao ovaj entitet nakon uhićenja „šefa izvršne vlasti“ Živka Budimira. Na izvanrednom zasjedanju Zastupničkog doma iznijeti su različiti prijedlozi, ali su o većini njih izneseni oprečni stavovi.

Prijenos ovlasti

Oni koji su uz SDP i bili inicijatori izvanrednog zasjedanja, zastupnici Stranke za BiH predložili su da Zastupnički dom formira povjerenstvo koje će utvrditi okolnosti pod kojima Budimir nije dostojan obavljanju dužnosti, te da predloži odluku koja će se uputiti Ustavnom sudu radi njegove smjene. Nelogično je da predsjednik Federacije BiH koji nije na slobodi donosi odluke, jer bi se moralo tražiti odobrenje Suda BiH za svaku radnju, pa tako on ne može potpisivati akte za svoje nadležnosti koje su utvrđene Ustavom, obrazložio je Adil Lozo iz SBiH. Iako je bilo jasno da njihov prijedlog o prijenosu ovlasti na potpredsjednike nema potporu većine zastupnika, u SDP-u su uvjereni kako je to najbolje rješenje. Dva HDZ-a smatraju da je Budimir još odavno trebao biti smijenjen, a za njih je upitno i kako je on uopće došao na tu dužnost. I pored toga, smatraju da nema ustavne osnove za prijenos ovlasti na potpredsjednike. - Da se poštovao Ustav ne bi se formirala ovakva vlast od onih stranaka koje su imale toliko hrvatskih glasova, što se može smatrati na razini izbornog hrvatskog otpada, kazao je Marinko Čavara iz HDZ-a BiH.

Budimirov slučaj

Zastupnici SDA bili su protiv bilo kakve rasprave o ovoj temi, jer je smatraju preuranjenom. Ismet Osmanović tvrdi da se ne može samo temeljem činjenice da je netko pritvoren odlučivati o tome je li on dostojan obavljanja političke dužnosti. - Nedostojan je, znači, obavljanja dužnosti predsjednika, jer se netko drznuo uhititi ga?, pitao je Osmanović. Replicirao mu je Adil Lozo (SBiH) podsjećajući da se u modernom svijetu nedostojnim obavljanja dužnosti smatra i netko tko ima ljubavnicu.Svaka osoba protiv koje se vodi takav vid istrage nije dostojna obavljati takve dužnosti, kazao je Lozo.Budimirov slučaj se u raspravi poistovjećivao s uhićenjem Alije Izebegovića, a Hafeza Sabljaković (DNZ) zatražila je i formiranje parlamentarnog povjerenstva koje bi posjetilo Budimira u pritvoru. Obratila se i ministru pravosuđa Zoranu Mikuliću. - Ministre, i vi se spominjete u lancu tog slučaja, ali vi ovdje sjedite, a Budimir je u zatvoru, to mi nije jasno. Federacija BiH se pretvorila u ‘sačekušu’, kazala je Sabljaković i dodala da joj se prisluškuje već duže vrijeme telefon te da se ne osjeća sigurno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?