SRAMOTNO

Nefunkcionirajuća vlast građane košta 6,7 milijuna KM mjesečno

parlament
VL FOTO
10.05.2011.
u 10:20

Zbog kaosa izazvanog nelegalnim konstituiranjem vlasti u Federaciji BiH teško je i odgonetnuti tko sve na entitetskoj razini vlasti ima pravo na plaće

Svakog mjeseca nakon listopadskih izbora porezne obveznike u BiH je nefunkcionirajuća vlast koštala 6,7 milijuna maraka, odnosno približno 47 milijuna KM ukupno u ovom „tranzicijskom razdoblju“. Toliki se iznos izdvaja samo za plaće i naknade izabranih dužnosnika i tehničkih vlasti. Najbolji primjer je Parlament BiH, gdje formalno egzistira novi Zastupnički dom i Dom naroda iz starog saziva.

Dali tek svečanu prisegu

Izuzme li se polaganje svečane prisege 42 novoizabrana člana Zastupničkog doma, državni parlamentarci u proteklih pola godine nisu uradili baš ništa čime bi zaslužili iznimno visoke plaće koje dobivaju. Osnovna plaća državnih parlamentaraca iznosi 4180 maraka, pa nije teško izračunati koliko je svaki od zastupnika u novom sazivu Zastupničkog doma Parlamenta BiH do sada primio iz državne blagajne, a da nije uradio ništa osim što je pročitao svečanu izjavu na početku nikada završene konstituirajuće sjednice ovog tijela. Uz novoizabrane članove Zastupničkog doma, tu je i 15 članova starog saziva Doma naroda. Njima mandat zapravo još nije završio, jer nije izabran novi. Usprkos tomu, ovo tijelo se ne sastaje, niti izvršava većinu zadataka iz svoje nadležnosti. Ono što nije dovedeno u pitanje su plaće koje će dobivati sve dok se ne izabere novi Dom naroda. Slična je situacija i s Vijećem ministara. Federalne institucije i dužnosnici posebna su priča. Zbog kaosa izazvanog nelegalnim konstituiranjem vlasti teško je i odgonetnuti tko sve na entitetskoj razini ima pravo na plaće i naknade. Ne treba zaboraviti niti one zastupnike iz prethodnog saziva koji nisu obnovili mandat, pa sukladno zakonskim odredbama imaju pravo na 12 mjesečnih plaća u iznosu koji su dobivali i dok su bili aktivni zastupnici. Glasnogovornica Centara civilnih inicijativa Majda Behrem-Stojanov istaknula je kako je osiguranje materijalne koristi za sebe trenutno jedina preokupacija mnogih dužnosnika. No, situacija oko vlasti u FBiH to je i potaknula.

Ne zna se tko sve plaća

- Nažalost, ponovno imamo situaciju da većina političara ne pokazuje zanimanje da dijeli sudbinu s ostalim građanima BiH. Plaće primaju i oni što su otišli i oni što su došli, a i oni što još dolaze. Ima dosta njih u parlamentima koji su već profesionalizirali svoj status. U Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji je održao jednu sjednicu, već postoji veliki broj profesionalaca. Za ovdašnje standarde, predstavnici naroda i građana imaju prevelike plaće čak i da nešto rade, ističe Behrem-Stojanov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?