čedo nikolić:

Ne treba se bojati Tome Nikolića, Dodik je u Bosni tempirana bomba

'20.04.2012., Zagreb - U Europskom domu, Cedomir Jovanovic, predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije, sudjelovao je na skupu o Novim odnosima u regiji nakon nacionalizama.  Photo: Marko Lukuni
'Marko Lukunic/PIXSELL'
23.04.2012.
u 10:00

Ja ne mogu govoriti u ime Borisa Tadića, ali isto tako ne mogu niti poštovati vas ako ne poštujem praznik do kojeg je vama stalo

Čedo Jovanović, 41-godišnji predsjednik srbijanske Liberalno-demokratske partije, po obrazovanju dramaturg, dva tjedna uoči izbora u Srbiji kaže da nema razloga za strah od pobjede nacionalista Tome Nikolića.

– Nikolić nastoji, ponekad je to i smiješno, umiti i popraviti svoj ugled krajnjeg i radikalnog desničara.

Iz Zagreba je jasno da su iz Beograda krenuli svi ratovi devedesetih, a vi govorite o tome kako se u Srbiji osjeća da je srpski narod podvrgnut nepravednoj patnji. Je li moguća katarza?

Srbija nije razumjela

– Već sam rekao da smatram da su uzroci ozbiljnih anomalija u srpskom društvu u činjenici da Srbija nije bila u stanju razumjeti vrijeme i definirati unutrašnje reforme koje bi joj osigurale normalan razvoj.

Mislite na devedesete godine?

– Mislim na devedesete.

Iz Zagreba to ipak ne izgleda kao nesnalaženje, nego kao organizirana akcija koja je krenula iz intelektualnog centra u Beogradu.

– To viđenje nije pogrešno.

Ali u Srbiji se s time većina ne suočava.

– Za mene je pitanje vrijednosti te inteligencije koja svojim djelima ne prolazi test vremena, što čini manje važnim njihov status u Srbiji. Memorandum ili nakon toga dolazak Miloševića na vlast, sve su to manifestacije unutrašnje nemoći Srbije da racionalno odgovori na vlastite probleme zbog čega je onda tražila alibije. Zbog unutrašnjih problema Srbije osamdesetih godina bilo je nužno pokrenuti proces redefinicije jugoslavenske zajednice, a ne trovanja srpskog naroda koji je trpio zbog neefikasnosti države, a ne urote Hrvata ili Slovenaca, odnosno Albanaca.

Je li krajnja namjera Milorada Dodika, kojeg i Boris Tadić podržava, da izdvoji Republiku Srpsku iz BiH?

– Dodik je propustio povijesnu priliku u kojoj se našao nakon pobjede nad SDS-om koja mu je otvorila vrata da postane reformator čitave Bosne i Hercegovine, da bude čovjek koji bi svojom vizijom osigurao mir među bosanskim narodima i samim tim srušio tu unutrašnju segregaciju koja ruši državu. A propuštena prilika znači i da je nastavljeno s politikom koja se vodila do tada i koja je od Dodika napravila političku bombu koja prijeti Bosni.

Upućeni smo na Tadića

Na izborima osvajate osam do deset posto prema anketama. Opcija je onda koalicija s Tadićem?

– Mi smo upućeni na Demokratsku stranku Borisa Tadića, a suradnja dolazi u obzir ako postoji suglasnost o politici koju trebamo voditi. Ne mogu biti u koaliciji čija je suština da svatko dođe do svog komadića vlasti. A tehnika opstajanja ne može biti pritajeni konflikt s Hrvatskom, BiH, Kosovom...

Biste li reagirali na hrvatski blagdan 5. kolovoza na način Borisa Tadića, koji vidi samo srpska stradanja?

– To je praznik vaše države i praznik koji vi smatrate izuzetno važnim. To je praznik koji istovremeno podsjeća Srbiju na egzodus hrvatskih Srba, a istovremeno taj 5. kolovoza svjedoči i o odgovornosti srpskih političara jer je on zapravo posljedica onoga što je započeto nekoliko godina prije toga kroz ideologiju golog nacionalizma kao izgovor za nesposobnost u reformiranju društva.

Biste li reagirali ako Tadić ponovi svoju izjavu, ako budete u koaliciji?

– Ja ne mogu govoriti u ime Borisa Tadića, ali mislim da nemam pravo šutjeti jer ja politiku doživljavam kao priliku da nešto promijenimo. Među ostalim da omogućim svojoj djeci da žive u miru. Ne mogu poštovati vas ako ne poštujem praznik do kojeg je vama stalo. Ako je to iz nekog razloga kontroverzno, onda smo mi dužni da u novim odnosima damo neku dodatnu argumentaciju.

Tko će pobijediti na predsjedničkim izborima?

– To je vrlo otvoreno. Mislim da favoriti na predsjedničkim izborima ne koriste ambiciju niti pozitivne planove, nego tu imamo strah od promjene na čemu poentira Tadić i s druge strane, potreba za nekom osvetničkom satisfakcijom za nepodnošljiv život u Srbiji, u čemu korist traži Toma Nikolić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije