ADMINISTRACIJA

Ne mogu izvaditi nove putovnice jer njihov grad ne postoji u CIPS-u

putovnica
arhiva vl
29.01.2011.
u 11:23

Problem se pojavio u općini Novi Grad koja se do nedavno zvala Bosanski Novi, budući da nazivi nisu usklađeni s CIPS-om

Djeca iz općine Ljubuški koja zbog dugogodišnjih grešaka matičara ne mogu izvaditi rodni list , nisu jedina koja u Bosni i Hercegovini imaju problema prilikom vađenja dokumenata. Naime, sa sličnom situacijom se susreću i svi oni građani koji žive u mjestima čija su se imena promijenila u posljednjih nekoliko godina. Ovaj problem se nedavno pojavio u općini Novi Grad.

Tako osoba koja je promijenila mjesto prebivališta, a rođena je u Bosanskom Novom, koji se sada zove Novi Grad, dokumente može izvaditi samo u mjestu rođenja. Općina Bosanski Novi/Novi Grad je uvođenjem novog rodnog lista, od 1. rujna 2010. svim njenim sugrađanima promijenila mjesto rođenja u Novi Grad, bez dodavanja Bosanski Novi, a to mjesto ne postoji u CIPS-ovoj bazi podataka. Tako, ako osobe rođene u ovom mjestu žele negdje osim u Novom izvaditi osobnu iskaznicu ili putovnicu, to nije moguće.

U Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) ističu kako se građani za sve nejasnoće u svezi s provedbom upravnih postupaka oko izdavanja osobnih dokumenata, kao i za nejasnoće oko naziva naseljenih mjesta, mogu obratiti nadležnoj organizacijskoj jedinici županijskih MUP-ova te MUP-u Republike Srpske u mjestu prebivališta i pokrenuti procedure u skladu sa zakonom. Iz Odjela za putne isprave MUP-a Sarajevske županije su rekli da su svjesni postajanja problema, ali da ne mogu ništa uraditi, jer Novi Grad ne postoji u CIPS-ovoj bazi podataka. U općini Novi Grad ispostavilo se da je problem u činjenici da nije bio upućen IDEEA-i zahtjev za usklađivanjem naziva u bazi podataka s podacima iz rodnog lista, te će to žurno ispraviti. Međutim, problem djece u Ljubuškom i dalje ostaje neriješen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?