SKANDALOZNO

Ne dopuštaju nastavni plan na hrvatskom jeziku u BiH

\'28.05.2010., Zagreb-Maturanti Trgovacke skole na Kennedyevom trgu izlaze nakon polaganja Drzavne mature iz Hrvatskog jezika. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/Pixsell
01.06.2011.
u 09:10

Sustav koji je razvijen unutar Biskupske konferencije BiH i kojemu je na čelu pomoćni sarajevski biskup, istinski su primjer najboljeg mogućeg rješenja za ‘manjinske’ narode u pojedinim sredinama.

Navodna koordinacija ministara obrazovanja nekoliko županija u Federaciji BiH donijela je zaključak kako će ukinuti sustav postojanja dviju škola pod jednim krovom. Ovaj problem nastao nakon rata ponajprije je izražen u središnjoj Bosni i dijelu Hercegovačko-neretvanske županije.

Ukidanje segregacije

Prema zaključku bošnjačkih ministara koji su se odazvali pozivu nelegalnog ministra na čelu federalnog resora Damira Mašića, potpisan je protokol o suradnji u oblasti obrazovanja i znanosti koji, uz ostalo, predviđa uklanjanje ‘diskriminacije i segregacije koja se najviše očituje u postojanju dviju škola pod jednim krovom’. Iako je ministar Mašić praktično priznao da je njegov resor nelegalan, kazavši da nema ustavne ni zakonske ovlasti ‘ukinuti postojanje takve segregacije’ te dodao da je na sjednici, gdje su se okupili ministri u dijelovima županija u kojima se nastava odvija po bošnjačkom planu i programu, izražena spremnost da županijski ministri analiziraju način funkcioniranja tih škola i daju prijedloge za ukidanje dviju škola te njihovo ujedinjenje.

Neustavni potezi

Posve je, međutim, jasno s obzirom na posljednju presudu Ustavnoga suda Federacije BiH da Federalno ministarstvo obrazovanja treba ugasiti te da sada sve praktično radi nasuprot toj odluci. Problem koji se otvara s dvjema školama pod jednim krovom nije samo protokolarne naravi, kako se to želi predstaviti u dijelu javnosti. I dok sada nema nikakvih razloga da se djeca različitih nacionalnosti međusobno odvajaju te ih se praktično izolira s pohađanjem nastave u različitim odvojenim dijelovima zgrada, treba, međutim, imati na umu i poštovati pojedinačna prava učenika. Naime, prema nekim zamislima političkih unitarista, cijeli bi se nastavni planovi i programi trebali izmiješati kao kruške i jabuke i na taj način praktično krenuti u zatiranje zasebnih nacionalnih identiteta. Napose se to odnosi na Hrvate koji su u obrazovanju, javnom informiranju, održanju kulturnog identiteta u značajnome zaostatku. Zanimljivo je kako koordinacija neće na tome stati pa bi na sljedećoj sjednici, koja bi se trebala biti održana u lipnju, donijeti određene odluke i pravci djelovanja kada je u pitanju udžbenička politika, provođenje odredbi i kriterija Bolonjske deklaracije i Lisabonske konvencije u oblasti visokog obrazovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?