DOČEK

Nazdravite! Možda bude bolja

karlovac,vatromet
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
31.12.2012.
u 10:36

Diljem svijeta postoje različita vjerovanja i načini dočeka Nove godine. U BiH će se ona čekati u hotelima, restoranima, kućama ili na trgovima

 

 

Još nekoliko sati i najišćekivanija noć u godini je tu. Dočekali je budni ili u snu, uz vatromet ili u kućnoj atmosferi, veseli ili mrzovoljni, ona će večeras točno u ponoć stići, nekome bolja, nekom gora nego ova prošla. Uspješna će barem prvih dana biti vlasnicima ugostiteljskih objekata koji će, sudeći prema najavama, u novogodišnjoj noći i te kako trljati ruke. Planine su tradicionalno jedna od najpoželjnijih destinacija za doček Nove godine.

Bogat zabavni sadržaj, čist zrak i prirodni ambijent doprinose posebnoj atmosferi. Stoga i ne čudi što su se brojni Bosanci i Hercegovci odlučili maknuti od gradske vreve i zaputiti se na neku od planinskih ljepotica, te su kapaciteti za novogodišnju noć već odavno popunjeni. Cijene dočeka u ovim hotelima kreću se od 60 do 150 KM. U cijene su uključene večera, piće i glazba, te tombole. Oni koji se odluče prenoćiti morat će izdvojiti znatno veći iznos. Dočeci su organizirani i u brojnim kafićima i diskoklubovima. Ulaz je uglavnom slobodan. Određen broj kafića je napravio organizirani doček Nove godine, te tako cijena u koju je uključeno piće čitavu večer iznosi 50 maraka po osobi.

Budući da je financijska kriza ove godine očitija nego ikad, tek će rijetki gradovi u BiH organizirat doček Nove godine na otvorenom. Jedan od spektakularnijih dočeka očekuje se u Sarajevu, gdje će, kako tvrde, doći i mnogi građani Hrvatske koji u ovom gradu očekuju nezaboravan provod. Zanimljivo je spomenuti kako neke od zemalja svijeta imaju neobične načine dočeka Nove godine, tako stanovnici Japana u novogodišnjoj noći iznad vrata svojih domova vješaju konopac, za koji vjeruju da će im donijeti sreću. Kada otkuca ponoć, Japanci počnu s glasnim smijehom, koji bi im trebao donijeti radost u Novoj godini. Nizozemci u novogodišnjoj noći na ulicama pale jelke, kako bi “otjerali zle duhove”. Stanovnici Švicarske prakticiraju proslavu u vidu maskarade, oblačeći kostime koji simboliziraju “dobre i zle duhove koji bi se trebali mimoići, te u novoj godini ostati samo oni dobri”. Najvažnija novogodišnja tradicija u Španjolskoj je konzumiranje grožđa. Prije nego otkuca ponoć, Španjolci pripreme 12 grozdova, koje pojedu u trenutku ispraćanja stare i dočeka Nove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?