Pobunjenici ogorčeni

NATO, ili pucaj po Gadafiju ili odlazi

libija
Arhiva VL
07.04.2011.
u 08:00

- Glavnu ulogu preuzimaju Francuzi, bit će učinkoviti samo kad im bude odgovaralo, drži Lošo

Samo je nekoliko dana proteklo od trenutka kada je NATO preuzeo zadatke provođenja zaštite civila i zone zabrane leta iznad Libije, a pobunjenici na istoku zemlje već traže od Vijeća sigurnosti UN-a da mu oduzme mandat zbog potpune neučinkovitosti.

Birokratizirani savez

– Postrojbe NATO-a ne čine ništa, potpuno su neučinkovite i do kraja birokratizirane. Najprije jedan časnik nazove drugoga i zatraži napade, onda drugi obavještava svog zapovjednika, a potom traže odobrenja. Dok informacija prođe zapovjedni lanac, borbe su već gotove – ustvrdio je jedan od vojnih zapovjednika pobunjenika, Abdul Fatah Younes, napominjući da je situacija najgora u okolici grada Misrate koji se nalazi pred potpunim uništenjem.

– Ili će NATO svoj posao početi obavljati kako treba, ili ćemo od Vijeća sigurnosti UN-a zatražiti suspenziju njihovih operacija u Libiji – ustvrdio je Younes na tiskovnoj konferenciji održanoj u Benghaziju.

Da u njegovim riječima ima istine potvrđuje i podatak kako se tri četvrtine NATO-ovih zrakoplova koji su poletjeli na planirane udarne misije iznad Libije vratilo bez izbacivanja bombi ili lansiranja projektila, budući da su lojalističke snage već otišle s planiranih područja ili su se uvukle u područja gdje ih je gotovo nemoguće razlikovati od civilnog stanovništva. Neučinkovitost zračnih udara vojnog saveza, u kojemu ovoga trenutka čak i ne sudjeluju zrakoplovi SAD-a, analitičare ne iznenađuje.

– NATO je ponajprije američka vojna batina, a glavnu ulogu u Mediteranu preuzimaju Francuzi i ostale neanglosaske države. Francuzi će provoditi svoju politiku i biti mnogo učinkovitiji kad njima to odgovara. To je samo još jedan pokazatelj nove blokovske podjele svijeta između Anglosasa i ostalih jakih zemalja – kaže admiral Davor Domazet Lošo.

Budi se i Al-Qa’ida

I dok se situacija na bojišnici počinje stabilizirati, Nacionalni savjet grčevito pokušava uspostaviti funkcionalnu enklavu.

– Kad smo krenuli u borbu, mislili smo da će se situacija razviti kao u Egiptu. Mubarak je otišao, ali ostala su funkcionalna ministarstva, ustroj vlasti, institucije. Mi nemamo ništa – kaže glasnogovornik opozicije Mustafa Gheriani.

Istodobno, počeo se znatnije buditi i afrički ogranak Al-Qa’ide. Prema tvrdnjama neimenovanih alžirskih dužnosnika koje je objavio Reuters, pripadnici Al-Qa’ide domogli su se u Libiji znatnih količina sofisticiranog oružja koje su već prenijeli prema središnjoj Africi.

– Opljačkana su vojna skladišta, a Al-Qa’ida se domogla i raketa zemlja-zrak ruske proizvodnje poznatih kao Strela ili SAM-7, kaže alžirski dužnosnik uz napomenu kako su te rakete konvojem od osam vozila već prebačene iz istočne Libije u Mali.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije