NASILJE U KAIRU

Našeg novinara u Kairu napali Mubarakovci i oteli mu fotoaparat

\'fotografija03_nnn_rad_02021\'
VL
04.02.2011.
u 10:33

Dok je hodao prema Trgu oslobođenja, na kojemu se danas očekuju veliki prosvjedi i neredi, Hassan je zaustavila skupina civila, pristaša predsjednika Hosnija Mubaraka

Večernjakov reporter Hassan Haidar Diab napadnut je jutros u Kairu. Dok je hodao prema Trgu oslobođenja, na kojemu se danas očekuju veliki prosvjedi i neredi, Hassan je zaustavila skupina civila, pristaša predsjednika Hosnija Mubaraka. Ubrzo nakon što su shvatili da je novinar grubo su mu oteli fotoaparat i nekoliko puta su ga udarili nogom.

Naš je novinar samo jedan od brojnih koji su jučer i danas stradali na ulicama Kaira.  

The New York Times je izvijestio da su dva njegova reportera pritovrena na tijekom noći u Kairu.

Novinarka kanadskog lista Globe and Mail, Sonia Verma, je tri sata bila u zatočeništvu vojske.

Novinara CNN-IBN Rajesha Bharadwajma vojne snage odvele su s Trga oslobođenja i njegova je sudbina zasada nepoznata. Belgijski novinar Maurice Sarfatti, u četvrtak je dva puta uhićen. Tri novinara rumunjske televizije Antena 3 uhićena su u Kairu.

Američki Fox News je izvijestio da su njegov dopisnik Greg Palkot i producent Olaf Wiig hospitalizirani nakon što su ih pretukli prorežimski prosvjednici u Kairu. Švedska televizija SVT izvijestila je da se njezin dopisnik Bert Sundström, oporavlja od ubodnih rana u bolnici u Kairu. Dopisnik grčkog dnevnog lista Kathimerini u Kairu, Petros Papaconstantino, hospitaliziran je s ubodnom ranom nakon napada Mubarakovih pristaša na trgu Tahrir.

U nemirima u Kairu napadnuti su i novinari CBS-a, arapskih TV mreža Al-Arabiya i Al-Jazeera, fotografi agencija SIPA Press, a oprema je oduzeta novinarima AP-a, BBC-a, američkog PBS-a, španjolske televizije TV3, te novinarima iz više turskih redakcija, ističe CPJ.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) upozorio je da egipatski predsjednik Hosni Mubarak provodi sustavne napade na strane novinare. U četvrtak su njegove pristaše napadale novinare na ulicama Kaira, dok su snage sigurnosti počele opstrukciju i zadržavanje novinara koji prate nemire što prijete rušnjem njegovog 30-godišnjeg režima.

"Ovo je mračan dan za Egipat i mračan dan za novinarstvo", rekao je Joel Simon, izvršni direktor CPJ, nevladine udruge sa sjedištem u New Yorku. "Smatramo predsjednika Mubaraka osobno odgovornim za ovu akciju bez presedana i pozivamo egipatsku vladu da odmah načini zaokret", dodao je čelnik CPJ-a.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije