utrka s vremenom

NASA izgubila kontakt sa sondom koja traga za novim planetima

NASA
NASA
12.09.2013.
u 09:08

NASA-ina sonda Deep Impact već osam godina luta prostranstvima svemira tražeći nove planete pogodne za život

NASA-ina sonda Deep Impact, koja već osam godina luta prostranstvima svemira tražeći nove planete pogodne za život, u velikoj je nevolji. Svemirska sonda, lansirana 2005. kako bi se proučio komet Tempel, izgubila je kontakt sa Zemljom negdje između 11. i 14. kolovoza.

Prethodni pokušaji da se sonda stavi u stanje hibernacije ili 'safe mode' bili su neuspješni, tako da se sada Deep Impact vrti izvan kontrole, kaže glavni istraživač Michael A'Hearn sa Sveučilišta Maryland u College Parku.

Inženjeri su problem locirali u softversko-komunikacijskoj greški koja je resetirala računalo sonde. Znanstvenicima se nalaze u utrci s vremenom, jer baterije letjelice ovise o struji sa soalrnih panela. Ako su paneli na odbjegloj letjelici okrenuti u smjeru u kojem mogu djelomično dobiti sunčevog svjetla, baterija može trajati nekoliko mjeseci. No, ako su ploče okrenute od Sunca, baterije će se istrošiti za samo nekoliko dana. Nakon što joj se baterije istroše, Deep Impact više ne može oživjeti, prenosi HuffingtonPost.

>>Svemirski teleskop Kepler više ne traga za novim svjetovima

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?