Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Napravio džem od smokava sa rajčicama

Poseban proizvod - Sve što je domaće nije mu strano, slogan je Nike. Okus džema koji se spravlja od neobičnih sastojaka je drugačiji od bilo čega što je dosada probano, a svi koji su ga probali imaju riječi hvale
13. siječnja 2012. u 12:15 0 komentara 496 prikaza
hobi
Foto: Nada Koturić

Niko Anđić iz Donje Mahale poznat je u lokalnim okvirima po svemu što je domaće, izvorno, autohtono. Izvorne posavske note njegova su velika ljubav.;domaće pasmine životinja, osobito pasa koji su mu donijeli brojne domaće i ino nagrade također, kao i uzgoj ukrasne divljači i peradi.

Miks mediterana

Osim u glazbi, gdje isključivo dominiraju zvuci rodnoga kraja , šargija i violina, u ostalim oblastima ili bolje rečeno raznovrsnim hobijima, voli praviti miks Mediterana sa Posavinom. U njegovom vrtu tako uspješno rastu smokve na kojima bi, zbog četiri berbe, pozavidjela i Hercegovina, uz srndaće u Posavini su se udomaćili i magarci a jelovnik je obogatio novim slatkim jelom. Niko je sa suprugom spravio neobičan džem – ujedinio je na prvi pogled nespojivo - mediteransku smokvu sa posavskom rajčicom. Tipična povrtlarska kultura, jedna od dominantnih u Posavini – rajčica, sada je na meniju Anđićević, ne kao salata ili drugo slano jelo, već u sastavu džema.

Džem rajčice

Napravili su tako jedini (prema našim saznanjima) džem od smokvama ali bez svih voćarskih kultura (šljiva i sl.) Niko je eksperimentirao i dobio uspješan miks stavljajući u džem rajčice. U zimskoj ostavi Andjićević, upravo je taj džem zauzeo najviše prostora. Okus je i nas osvojio pa smo recept željeli podijeliti sa svim gastro-sladokuscima koji bi već sljedeće godine mogli napraviti ovaj slatki miks- možda i za tržište. -Ovo je smokva petrovka koja rađa tri do četiri puta a posljednji put ostavlja se za kompot. Od tih smokava proizvodimo domaći pekmez, slatko, kompot, pokazuje nam Niko u vrtu uzgojene smokve. -U džem od smokava stavljam domaći i isključivo zeleni paradajz, što manji to bolji. Okus ovog džema koji se spravlja od neobičnih sastojaka, a koje je otkrio Niko Anđičević je drugačiji od bilo čega što je dosada probano, a svi koji su ga probali imaju riječi hvale.

  Kilogram smokava i kilogram rajč

 

Kilogram smokava i kilogram rajčica

 

Neću vam odati tajnu spravljanja ovog delikatesa jer je jedinstven proizvod za kojeg će vjerujem biti interesa, ali ću svakoga poslužiti tko zaželi probati ovaj izuzetan proizvod,  kaže nam Niko. Ostali smo tako bez željenog recepta ali zato smo bar dijelom doznali kako doći do ovog slatkog jela. Na jedan kilogram smokava dolazi kilogram zelene rajčice , a ostalo pretpostavljamo, slično kao i kod ostalih džemova. -Taj dio ostaje ipak nepoznanica pa tko voli nek’ izvoli sam se potruditi doći do najboljeg ostalog omjera, zagonetno dodaje Niko, kušajući svoj jedinstveni proizvod.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.