Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Naplatili milijun KM kazni s jednog radara u Mostaru i to u godini

Prije petnaestak godina radar su kupile mostarske vlasti. Danas novac od kazni uzima županija, a zahvaljujući odluci Vlade FBiH Mostar nema ništa
08. travnja 2011. u 09:13 3 komentara 110 prikaza
policija
Foto: PIXSELL

Radari za kontrolu prometa u Mostaru postavljeni su još krajem 90-ih godina, a vlasti samo od njih godišnje naplate milijune maraka. Prema informacijama koje smo dobili, samo je radar na mostarskom Bulevaru tijekom prošle godine snimio oko milijun maraka vrijednih prekršaja.

Nisu dobili ni marke

U mostarskoj Gradskoj upravi ističu kako nisu dobili ni marke od ovih sredstava te da svi prihodi završavaju u županijskom proračunu. - Da stvar bude apsurdnija, mi smo platili taj radar oko 100.000 maraka, a sada od njega nemamo nikakve financijske koristi. Dogovor je bio da županiji ide 70 posto sredstavam a gradu 30 posto, ali taj ugovor nikada nije zaživio. Ovo je samo dio priče oko novca koji je otet s lokalne razine i prebačen u ruke vlasti na županijskoj razini - rekli su nam u mostarskoj Gradskoj upravi. Potvrdu ove informacije smo dobili i u Vladi HNŽ-a, ali za razliku od njihovih kolega iz Grada Mostara, oni su imali opravdanje za ovakvu raspodjelu novca. - Županijska Vlada je na jednoj od sjednica donijela odluku prema kojoj će se raspodjela novca od kazni s radara raspodijeliti 70:30 u korist županije. Ali je nakon toga federalna Vlada donijela odluku prema kojoj županijskim vlastima pripada 100 posto tih prihoda. Nakon toga nismo imali zakonske mogućnosti da navedenih 30 posto sredstava prebacimo na Grad Mostar. Odluku s federalne razine morali smo ispoštovati - rekli su nam u Vladi HNŽ-a.

Samo dio problema

Ovo je samo jedan od problema u odnosu mostarskih gradskih vlasti i Vlade HNŽ-a. Brojni nesporazumi su nastali kada su županijske i federalne vlasti donijele zakonska rješenja koja su lokalnim zajednicama uzela novac i prebacila ih na više razine. Zbog toga je Grad Mostar u posljednjih godina ostao bez nekoliko desetaka milijuna KM i s velikim deficitom u proračunu.

  • Smiljan Šokić:

    Mislim da radar kod graničnog prijelaza Orašje mnogo više zaradi.

  • kitikat:

    kako da privatnici nisu poceli stavljati radare

  • dzalic:

    Ovaj tekst tko je poisao treba ga biti sram a naravno i gradsku upravu i županijsku vlast jer je njima svrha radara skupljanje proracunskog novca odnosno otimacina gospodo otimacina novca kao sto su drumski razbojnici radili a ne sigurnost ucesnika ... prikaži još!a u prometu. Znaci njima je bitno da sto vise novca prikupe . Na zapadu gospodo svi postavljeni radari se uredno preko sredstava javnog priopcavanja prijavljuju kada ce i gdje biti postavljeni da preventivno djeluju na vozace