dokaz o "vlasništvu"

Nakon Škoja BiH i od Crne Gore traži teritorij s izlazom na more

zastava bih
Arhiva VL
13.08.2012.
u 13:33

Područje Sutorine od 1382. do 1936., dakle 554 godine, bilo je u sastavu trebinjske općine i neporecivo je povijesno pravo BiH na ovo područje, potvrdio je Mulić

Dok se jug Hrvatske bori za Veliki i Mali Škoj, dva otočića u Malostonskom zaljevu koji, ovisno koju stranu pitate pripadaju Hrvatskoj odnosno Bosni i Hercegovini, čini se kako je BiH pranašla još jedan izlaz na more. I ovaj put zanemarujući zaključak Badinterove komisije koji je obvezujući za sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije. Glavni i jedino pitanje i dalje ostaje ono je li određeno područje na dan osamostaljenja bilo u sastavu neke države s područja bivše Jugoslavija ili nije?

Na taj način "na tapeti" bosanskohercegovačkih "tvoraca" granice našla se i Sutoina, sedam kilometara dug obalni izlaz na more u općini Herceg Novi u Crnoj Gori, koji, tvrdi bivši rektor sarajevskog sveučilišta Jusuf Mulić zapravo pripada BiH. Mulić je, tvrdi,radeći na monografiji "Hercegovina" pronašao pisane dokaze o tome kako su Sutorina i Kruševica 25. rujna 1936. bez ikakva objašnjenje po odluci ministra policije Kraljevine Jugoslavije izdvojene iz Trebinja i pripojene Kotoru.

Na to se nitko nije obazirao 76 godina, a Mulić tvrdi da uopće ne postoji mogućnost sumnje da Sutorina, zajedno sa svojim izlazom na more, pripada BiH.

– Područje Sutorine od 1382. do 1936., dakle 554 godine, bilo je u sastavu trebinjske općine i neporecivo je povijesno pravo BiH na ovo područje. Nije postojao opravdan razlog za izdvajanje iz općine i priključenje ispostavi Herceg Novi – Kotor – potvrdio je Mulić za Dnevni avaz. On podsjeća i kako je BiH priznato pravo na granice utvrđene Berlinskim ugovorom iz 1878., a prema njemu je područje Sutorine i Kruševice u sastavu Trebinja.

Mulić čvrsto vjeruje da BiH uz predočavanje valjanih dokaza od Crne Gore treba zatražiti povratak Sutorine mirnim putem, a ako Crna Gora ne želi vratiti Sutorinu, stvar treba pokrenuti pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 3

KR
krtica
18:34 13.08.2012.

Jos malo pa ce traziti izlaz na balticko more.

M3
Miške 3
06:46 14.08.2012.

A gdje su nestali kometari od jučer? Nisu podobni?

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
10:08 14.08.2012.

??? Vehabije trebaju jos vise izlaza da bi se mogli brze kretati tj dizati u zrak po cijelom svijetu.... ma ja bih njima dao k...c ... nakrdna drzava koja samo na papiru egzistira i u glavama muslimana...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije