DOZNAJEMO

Nakladnici tuže ZHŽ jer im nisu isplaćene knjige iz 2008. godine

skola
VL FOTO
24.03.2012.
u 12:50

MINISTROV GRIJEH Tužiteljstvo u Š. Brijegu dobilo prijavu za sporne poteze Vjekoslava Čambera

Nakladničke kuće Školska naklada, Znanje i Alfa tužile su Zapadnohercegovačku županiju tražeći isplatu duga za isporučene udžbenike od prije tri i pol godine, doznaje Večernjak u Županijskom tužiteljstvu. Zahtjev su odvojeno uputili nakladnici, budući da Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije nije niti nakon četiri godine isplatilo dugujućih 400.000 maraka.

Izigran sporazum

Naime, u vrijeme ranijeg sastava Vlade Federacije BiH i u susret općinskim izborima 2008. godine u federalnom proračunu je izdvojeno oko osam milijuna maraka za nabavku udžbenika učenicima u osnovnim i srednjim školama. Ova je sredstva tadašnja ministrica Meliha Alić posredstvom svoga resora obrazovanja proslijedila za deset županija. U svim županijama ova namjenska sredstva federalnog proračuna su isplaćena nakladnicima, osim u Zapadnohercegovačkoj županiji. Tadašnji ministar obrazovanja u županiji sa sjedištem u Širokome Brijegu Vjekoslav Čamber, prema navodima iz prijave nakladnika, Tužiteljstvo je preusmjerio u druge svrhe. Kako se navodi u prijavi, postoje potpisani ugovori s nakladnicima za isporučene udžbenike i ministarstva u županiji kojom je tada rukovodio Zvonko Jurišić. Prema procjenama nakladnika, iznos je već sada sa zateznim kamatama dosegnuo više od 600.000 KM, što će otežati ionako tešku situaciju u Zapadnohercegovačkoj županiji koja je dovedena pred bankrot. Nakladničke kuće su se odlučile za tužbu nakon što su iscrpile sve druge mogućnosti pa čak i dogovor s aktualnim vlastima kako bi se dugovanje naplatilo kroz obročnu otplatu.

Brojne dubioze

No, niti to nije uspjelo. 
Izvor iz Županijskoga tužiteljstva navodi, međutim, da ne postoji prijava zbog očite zloporabe namjenskih sredstava i preusmjeravanja u druge svrhe, ne isključujući mogućnost da se po službenoj dužnosti pokrene novi spor koji bi teretio Čambera i tadašnjeg županijskog premijera Jurišića. U svakom slučaju županija će biti dodatno oštećena za 600.000 maraka. Jedini tko je u ovoj priči profitirao nisu niti roditelji ili učenici koji su dobili besplatne udžbenike, nego nepoznate osobe, kao i županijski dužnosnici koji su novac proračunskih obveznika usmjerili u druge svrhe. Uz brojne druge dubioze koje je stvorila prethodna Vlada Zapadnohercegovačke županije dugovanja su prema raznim obvezama dosegnula gotovo visinu proračuna, a računi su na rubu blokade, što najavljuje i Porezna uprava Federacije BiH. Plaće djelatnicima, zaposlenicima, u županiji nisu isplaćene ili su u značajnome zaostatku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?