Vojna oprema

Najviše vojne opreme BiH prodaje Saudijskoj Arabiji i Srbiji

Oružje
14.01.2013.
u 09:34

Unatoč jakom deficitu u vanjskotrgovinskoj razmjeni koji BiH ima, namjenska industrija je jedna od rijetkih grana koja bilježi značajan suficit, ali koji ni izbliza još uvijek nije iskorišten

BiH godišnje izveze vojne opreme u vrijednosti od preko 57 milijuna eura. Do tog podatka došlo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH temeljem profaktura koje su izvoznici dostavili uz zahtjeve za izdavanje dozvola za izvoz vojne opreme u prošloj godini. Izdane su ukupno 92 dozvole za izvoz vojne opreme u 28 zemalja. Prema podacima iz izvješća koje je dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH, uglavnom je riječ o streljivu i opremi za postavljanje upaljača. Oružje zauzima manji dio u strukturi izvoza opreme. Vrijednost izvezenog oružja je nešto veća od osam milijuna eura.

Izvoz u cijeli svijet


Najveći dio vojne opreme prošle godine je izvezen u Saudijsku Arabiju i Srbiju, a oko 93,6 posto vrijednosti cjelokupnog izvoza otpada na sedam zemalja. Vrijednost vojne opreme izvezene u Saudijsku Arabiju je 26,7, u Srbiju 10,7 milijuna eura. Slijedi Švicarska sa 6,7, Afganistan s 5,5, te Španjolska s 1,4 milijuna eura. Na popisu najvećih uvoznika vojne opreme iz BiH još su Bugarska i Kuvajt. Među uvoznicima vojne opreme iz BiH, iako u znatno manjim količinama su i Albanija, Austrija, Crna Gora, Čile, Egipat, Nizozemska, Indonezija, Irak, Italija, Izrael, Mađarska, Malezija, Makedonija, Njemačka, Poljska, Rumunjska, SAD, Slovačka, Tajland, Turska i Velika Britanija. S druge strane, vrijednost uvezene vojne opreme u BiH, prema dostavljenim profakturama uvoznika, znatno je manja pa se može zaključiti da je vojna oprema jedna od rijetkih roba u kojima BiH ostvaruje trgovinski suficit.

Namjenska industrija

Ukupna vrijednost uvoza vojne opreme prema izdanim dozvolama je nešto veća od 3,6 milijuna eura. Izdane su dozvole za uvoz iz ukupno 16 država. Preko 91 posto vrijednosti uvezene vojne opreme otpada na šest zemalja, a prednjači Mađarska, iz koje je BiH uvezla vojne opreme u vrijednosti 1,3 milijuna eura. Drugi izvoznik vojne opreme u BiH je SAD s nešto manje od 600 tisuća eura, a slijede Srbija, Ukrajina, Belgija i Slovenija. Namjenska industrija, na koju se odnosi proizvodnja uglavnom sve vojne opreme koja se izvozi iz BiH, smatra se jednim od većih gospodarskih potencijala BiH. Usprkos spomenutom suficitu u trgovinskoj razmjeni činjenica je da taj potencijal niti izbliza nije iskorišten. Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH upozorilo je i na potrebu usvajanja zakonskih izmjena kojima bi se ponovno uvela obveza šestomjesečnog izvješćivanja Parlamenta o izdanim i realiziranim dozvolama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?