LOŠA UPISNA POLITIKA

Najviše studenata školovat će se za nepotrebna zanimanja

studenti
Photos.com
15.06.2010.
u 09:21

Djeca se i ove godine u BiH upisuju u škole i na fakultete čiji diplomci pune burze rada, a da ih nitko ne upozori

Obrazovne vlasti u BiH nisu izvukle nikakvu pouku iz prethodnih godina, pa će i ovaj put najviše novih srednjoškolaca i studenata biti upisano u škole i na fakultete čiji diplomci pune burze rada.

Pretrpane burze rada

Tako je na sarajevskoj burzi rada 3.760 osoba s gimnazijskom diplomom, ali će i pored toga u devet gradskih gimnazija ove godine biti upisano 1.378 učenika. U medicinske škole u Sarajevu bit će upisano 598 učenika, usprkos činjenici da su samo u ovom gradu bez posla 2.703 medicinara. Slično je i u drugim županijama, gdje je najviše upisnih mjesta rezervirano za gimnazije i medicinske škole, iako kadrovi iz tih škola najteže dolaze do radnog mjesta. Jedan od rijetkih primjera usklađivanja upisne politike u srednje škole s potrebama gospodarstva i društva uopće, dolazi iz HNŽ-a, gdje će već u predstojećem upisnom roku djeci biti ponuđena tri nova zanimanja za kojima postoji interes na tržištu rada. U HNŽ-u će se tako po prvi put školovati budući medicinski kozmetičari, tehničari za logistiku i špediciju i prirodoslovci.

Bez posla s diplomama

I prije natječaja za upise procurili su, primjerice, podaci da će najviše studenata u Sarajevu biti primljeno na Fakultet političkih znanosti i Filozofski, ukupno više od 1.800 svršenih srednjoškolaca. Podaci s burze rada govore da je bez posla čak 1.152 vlasnika diploma Fakulteta političkih znanosti, što je uvjerljivo najviše kada su u pitanju visokoobrazovani kadrovi. Mnogo ne zaostaje ni Filozofski fakultet, čijih 684 kadrova čeka radno mjesto. Samo u zadnjih godinu dana na sarajevskoj burzi rada prijavljeno je više od 1.100 mladih s Fakulteta političkih znanosti, Filozofskog, Pravnog ili Ekonomskog fakulteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?